Socialistisk Arbejderavis
Nr. 264 – 17. januar 2007 – side 2
Det mener vi
Det en om’er, Bush ... og Fogh
Modstanden imod Irak-krigen vokser, imens at situationen omkring krigen bliver mere og mere absurd. “Situationen i Irak er uacceptabel for det amerikanske folk. Det er uacceptabelt for mig. Der, hvor der er sket fejl, hviler ansvaret på mig“, sagde George Bush i en direkte tv-tale fra Det Hvide Hus.
Måden, hvorpå præsidenten har tænkt sig at“råde bod“ på denne fejltagelse, er ved at forøge de amerikanske styrker med 21.500 mand. Dette må betegnes som en gal og desperat mands værk, idet det er naivt at tro, at 21.500 ekstra amerikanske soldater i Irak kan gøre, hvad de hidtil 135.000 soldater ikke har kunnet gøre i landet.
Antallet af civile dræbte steg markant i sidste halvdel af 2006. Desuden tilkendegiver FNs Flygtningehøjkommissariat, at krigen i Irak har udløst en flygtningestrøm, som man ikke har set magen til i Mellemøsten, siden Israel i 1948 fortrængte palæstinenserne.
Når Bush mener, at ekstra tropper kan være en del af løsningen på disse problemer, afslører det, at den amerikanske administration ikke vil forlade Irak frivilligt. Krigen er reelt tabt, og det er kun et spørgsmål om, hvor mange flere, soldater såvel som civile, der skal lade livet, før besættelsestropperne bliver tvunget ud af Irak. Alligevel er Bush desperat efter med sit fatale projekt at få kontrol med Mellemøsten.
Heller ikke blandt Bush’s danske allierede gør man tegn på at indrømme situationens alvor.
Således har situationen i Irak ikke fået integrationsminister Rikke Hvilshøj til at genoverveje de irakiske flygtninges ansøgninger om asyl. Dette fik en række danske præster til at lave en protestaktion. De blev støttet af imamen Abdul Wahid Petersen og studerende fra RUC og Københavns Universitet.
Protesterne er endnu et bevist på, at modstanden imod krigen og den danske deltagelse i denne er stigende. Ikke bare tilkendegiver flere og flere almindelige mennesker, at de er imod krigen, men modstanden begynder også at få mere konkrete udtryk i form af diverse aktiviteter og initiativer.
Kirkmand-initiativet har påbegyndt en underskriftindsamling, og der bliver nu indsamlet underskrifter i de store byer over hele landet. Grundlovskomiteens retssag imod regeringen, og i særdeleshed Anders Fogh, starter efter al sandsynlighed sidst i januar.
Hverken de amerikanske eller danske tropper bliver trukket hjem af sig selv, hvilke de 21.500 ekstra soldater til Irak også vidner om. Man må hilse ethvert initiativ mod krigen velkommen, idet en folkelig modstand imod krigener nødvendig for at få tropperne hjem. Antikrigs-aktiviteter og mobilisering frem til 17 marts, fireårsdagen for krigens start, kan være med til at sættere yderligere skub i dette folkelige pres.
Antikrigsbevægelsen kan og skal også være et springbræt til at styrke venstrefløjen ved at bruge de etablerede anti-krigs netværk til at skærpe velfærdskampen og den antiracistiske dagsorden.
Det er Socialistisk Arbejderavis' nytårsønske at få væltet Fogh, få en regering der fører venstreorienteret politik, trækker tropperne hjem fra Irak, og gør sit til at vælte Bushs imperialistiske projekt – intet mindre kan gøre det.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe