Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 264 – 17. januar 2007 – side 6

2007: Antikrig

Pres på magthaverne

Sara Andersen

Protesterne mod krigen i Irak har været massive, lige siden krigen startede for næsten 4 år siden. Sara Andersen fra Socialistisk Arbejderavis har talt med Helge Bo Jensen fra Enhedslisten og Nej til Krig om perspektiverne for krigsmodstanden i 2007.

Helge Bo Jensen

Hvad er status på antikrigsbevægelsen i dag 4 år efter, at krigen i Irak startede?

Det er jo i virkeligheden en lidt spændende periode, og der er jo en række nye muligheder, fordi situationen i Irak er meget tilspidset, især den politiske situation omkring USA’s strategi. Det er jo i virkeligheden en fuldstændig kaotisk situation, at George Bush har meldt ud, at de vil sende flere tropper, selvom den irakiske regering siger nej tak.

Forleden hørte jeg, at Condeleeza Rice begyndte at sige, at den her regering i Irak nok kørte på sidste vers. Det virker som om, at den amerikanske administration er ved at slå hånden af den regering, de selv har indsat. Så på den måde, samtidig med at der jo ikke er nogen, der kan forestille sig, at de ekstra tropper gør nogen overordnet forskel på situationen i Irak, så er det jo politisk ved at falde fuldstændig sammen for dem.

Hvad tror du, der kommer til at ske 2007 i Irak?

Det afhænger jo enormt meget af, om der er en organiseret modstand, og om vi er i stand til at rejse diskussionerne i Danmark, og selvfølgelig endnu vigtigere i USA og England, og opretholde det politiske pres, og det tror jeg, at der er gode chancer for.

Hvis jeg skulle gætte, så tror jeg at presset bliver for stort for England og Danmark, og så står USA tilbage i suppedasen allerede i løbet af 2007. Men det sker ikke af sig selv, det kræver at vi er i stand til at mobilisere til og lave en bred demonstration d.17 marts, men lige så meget at vi kan holde debatten i gang og være med til at lave debatmøder og underskriftindsamlinger og hvad som helst. Medierne er med krigsmodstanden. Der bliver hele tiden sat spørgsmålstegn ved regeringens og Bush‘s positioner og udmeldinger, så på den måde er det jo en mere taknemmelig situation end det tidligere har været.

Hvad siger du til argumentet om, at hvis vi trækker alle tropper ud af Irak nu, så bliver der kaos i landet?

Det er jo noget, vi diskuterer, men det er ikke noget, vi er enige om i Nej Til Krig. Min personlige opfattelse er nok, at vi ikke kan garantere noget, og det virker da som om, at der er en pæn risiko for, at det ikke løser alle Iraks problemer, at tropperne bliver trukket ud.

Omvendt er det da helt åbenlyst, at besættelsesmagten er en meget væsentlig del af Iraks problem og grund til den vold, der er i Irak. Det er jo stadig sådan, at de fleste angreb, der bliver foretaget, retter sig mod besættelsesmagten.

Men at forestille sig, at der automatisk kan findes en politisk løsning i Irak, blandt irakerne, blandt de forskellige militser og kræfter, der er i Irak, efter en troppetilbagetrækning, det er nok lidt naivt. Men det er da sikkert en mulighed. Der er i hvert falde ikke nogen grund til at tro, at irakerne skulle være specielt mindre egnet til at få skabt en fredeligere udvikling end befolkningsgrupper alle mulige andre steder i verden.

Hvis man nu sidder og er træt af det, der sker i Irak og gerne vil gøre noget mere end at deltage i demonstrationen d. 17 marts, hvad kan man så gøre?

Det er heldigvis sådan, at der er lokalgrupper og organiseringer i de største byer i landet, og der kan man jo henvende sig og tilbyde at være med til at organisere arbejde. Det har vi jo enormt brug for, at folk gør.

Hvis du gerne vil være med til at presse regeringen og sikre, at de danske tropper trækkes hjem nu, eller blot gerne vil vide mere, kan du gå ind på Nej til Krigs hjemmeside – www.nejtilkrig.dk – og se, hvem der er kontaktperson i dit område.

Se også:
SAA 264: 2007: Skal Fogh væk, stopper krigen, og hvor #¤‘!#! ligger Rostock?
SAA 264: 2007: Velfærd: Vores uddannelse – alles velfærd
SAA 264: 2007: Antikapitalisme: Enhedslisten sender 1000 aktivister til topmøde – Giv G8 fingeren
SAA 264: 20.000 amerikanske soldater til Irak: Bush‘s desperate træk
SAA 264: 4 års krig er mere end nok: Demonstration 17. marts
SAA 264: Underskriftsindsamling: Træk tropperne hjem, nu!
SAA 264: 2007: Antikrig: Pres på magthaverne

Flere artikler fra nr. 264

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Sara Andersen

Siden er vist 2818 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside