Socialistisk Arbejderavis
Nr. 264 – 17. januar 2007 – side 2
Kommentar
Sandheden – den vil regeringen stemme om
Frank Aaen
Sagen om udlevering af fanger til amerikanerne i 2002 i Afghanistan blev rejst med stor styrke i dokumentarfilmen “Den hemmelige krig“. Det står klart, at danske soldater udleverede krigsfanger til amerikanerne, selv om der havde været flere beretninger om mishandling af fanger, at fanger i en lind strøm blev sendt til Guantanamo, hvorfra vi havde fået de første billeder, og at fangerne risikerede dødsstraf.
Det var imod de internationale konventioner – Danmark overtrådte Geneve-konventionen – og det var i modstrid med den beslutning Folketinget traf, da Danmark gik med i Afghanistan. Det står også klart fra filmen og andre kilder, at “vores“ fanger blev mishandlet før de få dage senere blev frigivet fordi man havde opdaget, de var allierede styrker.
Da Enhedslisten siden spurgte, om vi havde taget krigsfanger, havde regeringen således gode grunde til at benægte det. Siden viklede bortforklaringerne sig mere og mere sammen, og regeringens forsøg på bortforklaringer har nu udviklet sig til Foghs svar på Schlüter berømte gulvtæppe-tale: Der er ikke fejet noget under gulvtæppet, sagde Schlüter om den ulovlige behandling af tamilske flygtninge. Den sag førte siden til Schlüter-regeringens fald. Der er nul i den sag, sagde statsministeren i Folketinget til undertegnede – mens hans formede et nul i luften.
Nullet fastholdes selv om beviserne hober sig op, senest med edsvorne erklæringer fra amerikanske afhøringsofficerer. Og regeringen kan ikke komme uden om, at oplysninger om mishandling kunne læses i danske og internationale aviser, at der var kommet advarsler fra internationale menneskerettighedsorganisationer, at USA’s politik kunne læses i vedtagelser fra Det Hvide Hus om at amerikanerne ikke ville efterleve de internationale konventioner, og at flyene var begyndt at gå til Guantanamo. Fogh er ude i erklæringer om at han ikke havde læst aviser.
Om denne sag vil medføre regeringens fald, er nok tvivlsomt (selv om der givet kommer flere afsløringer frem), men det er en sag blandt andre, der belaster regeringen og bidrager til at svække den.
Desuden vil der være flertal for en undersøgelse efter næste valg (hvis der kommer et regeringsskifte). Det vil fortsat være vigtigt for historien og for fangerne, der blev mishandlet – og måske har krav på erstatning fra Danmark.
Og det vil være endnu mere vigtigt for at forhindre nye sager af samme art. Der kan igen vise sig flertal for at Danmark deltager i militære operationer i udlandet, og så må vi have det fuldstændig klart, at Danmark har et ansvar for at evt. fanger ikke bliver udleveret til mishandling, ubegrænset indespærring eller dødsstraf. Ellers vil man bare kunne henvise til, at det samme gjorde vi i 2002.
Og oversat til dagens internationale politik betyder det, at Danmark ikke kan samarbejde med et land som USA, der hverken i praksis eller i sin holdning til internationale konventioner lever op til de krav, som Danmark står for. Senest har USA godkendt afhøringsformer, der svarer til tortur.
Derfor kan vi ikke udlevere fanger eller hjælpe med i operationer, hvor der tages fanger, som USA får ansvaret for. Der kan ikke samarbejdes med USA i militære operationer. At få det slået fast vil være et stort skridt til at få Danmark ud af Bush’s skygge som Foghs regering har placeret os i.
Frank Aaen er medlem af Folketinget for Enhedslisten
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe