Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 266 – 14. marts 2007 – side 11

Nej til krig mod Iran

Lene Junker

I 2002 lancerede Bush sin kampagne mod “Ondskabens Akse“. Iran var en af flere såkaldte “slyngelstater“, som udgjorde en trussel mod USA og dets allierede. Siden da har USA forsøgt at opbygge en international alliance mod Iran. Det er ikke lykkedes – kun Israel støtter aktivt USA, og det forlyder, at Israel er ved at forberede sig på at kunne bombe Irans atomanlæg.

No War on Iran-skilt

USA fortsætter kritikken af Iran. På mange områder minder deres retorik om tiden op til krigen mod Irak.

Gennem det sidste års tid har USA optrappet sine trusler og beskyldninger mod Iran. Disse ligner til forveksling de beskyldninger, som blev fremsat mod Irak som optakt til krigen i 2003, og som vi i dag ved, var pure opspind.

Iran beskyldes for at have planer om at producere atomvåben. Men der er ingen beviser for, at Iran er ved at udvikle atomvåben. IAEA (Det internationale atomenergi agentur) har regelmæssigt inspektører i Iran – sidst i januar og februar 2007. Men de har ikke fundet tegn på, at Iran er på vej til at blive en atommagt.

CIA vurderer, at skulle Iran beslutte sig til at blive en atommagt, så vil det tage dem 10 år. Iran siger selv, at de gerne vil have atomkraft, men ikke atomvåben.

USA har gentagne gange truet med at bombe Irans atomkraftanlæg. Lederen af AIEA, Mohamed El Baradei, har udtalt, at et angreb på Iran vil få katastrofale konsekvenser og kun bidrage til at opmuntre regimet til at blive en atommagt.

Truslerne mod Iran kommer fra den stat, som har det største arsenal af atomvåben i hele verden: USA. Det er samtidig det eneste land, som nogensinde har anvendt atomvåben.

Da Bush i januar 2007 lancerede sin ny offensiv i Irak og udsendelsen af 21.000 soldater, gentog og forstærkede han beskyldningerne og truslerne mod Iran og Syrien. De beskyldes for at støtte modstandsbevægelsen. Iran beskyldes konkret for at stå bag leveringen af avancerede vejsidebomber til modstandsbevægelsen i Irak.

Konkrete trusler

Hvor beskyldninger mod Iran savner enhver troværdighed, så er USA’s trusler meget konkrete. Amerikanske hangarskibe er ved at samle sig i det østlige Middelhav. Derfra vil USA kunne sende atommissiler mod Iran. Allerede i 2004 gav National Security Presidential Directive 35 tilladelser til at opstille og opbevare taktiske atomvåben i Mellemøsten.

USA’s trusler mod Iran handler ikke om atomvåben og vejsidebomber. Den handler om at redde stumperne af Project for the New American Century. Det centrale i dette projekt er at blive i stand til at kontrollere hele Mellemøsten.

USA har tabt krigen Irak. Irak er i opløsning og splittet. Det styrker Irans position i hele Mellemøsten og det tvinger USA i offensiven – for at vinde tid og dække over nederlaget.

Denne form for “exit strategi“ så vi også under Vietnam-krigen, hvor USA fortsatte krigen 6 år efter, man havde erkendt, at den ikke kunne vindes.

Men USA er en stærkt svækket supermagt, som knapt nok er i stand til at fastholde sin egen strategi eller garantere en smule stabilitet. Derfor ser vi nu, at staterne i Mellemøsten selv prøver at få situationen under kontrol. Først mødtes Irans præsident og Saudi Arabiens konge. Og i denne weekend mødtes de vigtigste stater i Mellemøsten med FN´s sikkerhedsråd i Bagdad. Et sådant møde har USA talt imod, men var alligevel tvunget til at deltage.

Mødet spænder ben for Bush’s januar-offensiv og ensidige militære løsninger i Mellemøsten, fordi det sender et signal om, at Iran er et land, man taler med og laver aftaler med. Endelig er mødet også et udtryk for at lande og befolkninger, uanset om de er af shia- eller sunni-baggrund, er trætte af krige og ønsker at leve sammen på fredelig vis.

Se også:
SAA 266: Sejr for den folkelige krigsmodstand: Men krigen fortsætter
SAA 266: Afghanistan: Danmarks og NATOs hemmelige krig
SAA 266: Demonstration mod G8 2. juni i Rostock

Flere artikler fra nr. 266

Flere numre fra 2007

Se flere artikler om emnet:
Iran
Krigen mod terror 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 3898 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside