Socialistisk Arbejderavis
Nr. 270 – 20. juni 2007 – side 7
Irak
Oliearbejdere i faglig kamp
Lene Junker
De irakiske oliearbejdere har vundet en delsejr over for den USA støttede Maliki-regering. Oliearbejderne, som er medlem af den 26.000 store Irakiske Føderation af Olie Fagforeninger, IFOU, trodsede militære trusler og en arrestordre mod deres ledere.
I foråret stillede de en række krav til regeringen om bedre løn og arbejdsvilkår. Desuden krævede de, at olien skulle forblive på irakiske hænder og modsatte sig den “olielov“, som USA længe har presset på for at få vedtaget i det irakiske parlament.
De påbegyndte en strejke den 4. juni, efter at forhandlinger med regeringen var brudt sammen. De lukkede to olieledninger, som forsyner kraftværker i Basra-regionen. Og de truede med at lukke for olien til Bagdad og til eksport.
Regeringen svarede igen med at udsende arrestordre på 4 af fagforeningens ledere, deriblandt formanden Hassan Jumaa Awad. Regeringen beskyldte dem for at “sabotere den irakiske økonomi“ og sendte tropper til Basra-området for at omringe de strejkende i Sheiba, mens amerikanske fly fløj lavt henover en demonstration til støtte for oliearbejderne.
Strejken stoppede, fordi regeringen lovede nye forhandlinger. Fagforeningen gjorde det klart, at den gerne ville forhandle, men at den ikke ville lade sige skræmme og give efter for trusler, og at den var klar til at genoptage strejken igen.
Under forhandlingerne har regeringen accepteret oliearbejdernes lønkrav og lovet at fortsætte forhandlingerne om de resterende krav.
Disse krav handler om olieindustriens fremtid. Oliearbejderne har i lang tid kæmpet mod den lov, som privatiserer olien og overlader den til de multinationale selskaber de næste 30 år.
Det er et åbent spørgsmål, om regeringen reelt har mandat til at forhandle dette. For USA og Bush er olieloven et afgørende succeskriterium for den aktuelle Irak-politik. USA har truet med at fjerne Maliki, hvis han ikke kan sikre, at loven vedtages i det irakiske parlament. Endnu har der ikke kunnet skabes flertal i parlamentet for olieloven.
Oliearbejdernes krav, fagforeningens styrke og kampvilje kan tilføre USA endnu et nederlag i Irak. At olien bevares på irakiske hænder kan samtidig blive et af de krav, som også kan samle irakerne til at føre en mere fælles kamp mod besættelsen.
Herhjemme har vi en vigtig opgave i at støtte oliearbejdernes krav og kamp. To repræsentanter for oliearbejderne besøgte Danmark i oktober 2006, hvor de mødte faglige tillidsfolk, politikere på venstrefløjen og antikrigsaktivister.
Nej Til Krig har udsendt en pressemeddelelse og støtteudtalelse til IFOU og opfordrer til at sende støtteudtalelser til IFOU og protestskrivelser til Maliki-regeringen. Der er allerede kommet en del international støtte fra USA og England. Og ITUC har oprettet en mailadresse, hvor alle støtteerklæringer skal sendes til: solidaritywithIFOU@gmail.com
For hurtig adgang til mere information: www.nejtilkrig.dk
Hassan Juma Awad taler på Marxism 2007 i London.
Se også:
SAA 270: Mellemøsten: Imperialisme på retræte betyder kaos og blodbad
SAA 270: Afghanistan: Karzai – en marionet-dukke
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe