Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 270 – 20. juni 2007 – side 10

Dokumentarfilm

“Abstaining from reality“

L Bergmann

Den 9 minutter lange dokumentarfilm “Abstaining from reality“ sætter fokus på Bush-administrationens aids-program PEPFAR (The President’s Emergency Plan for AIDS Relief) og de konsekvenser, som programmet har forårsaget for unge i Afrika. PEPFAR er et femårigt program som startede i 2003, og hvis formål er at bekæmpe Aids/hiv i verdens fattigste lande.

I den vestlige verden er Aids og hiv oftest noget, man forbinder med røde sløjfer og velgørenhedssange i 1980’erne. Men Aids er stadigvæk et kæmpe problem, ikke mindst i de fattige lande, hvor det ødelægger familier og fastholder landene i fattigdom. På verdensplan er 38 millioner mennesker smittet med HIV.

Hvert år bliver yderligere 5 millioner smittet. Værst ser det ud i det sydlige Afrika, hvor mere end hver tredje voksen er smittet, og hvor der desuden kun er tre kondomer til rådighed per mand om året.

Problemet med PEPFAR er ikke mangel på penge, da budgettet er på 15 milliarder dollars. Derimod er problemet de betingelser, der er knyttet til pengene, og som virker imod programmets hensigt. For at få del i de amerikanske dollars skal modtagerlandenes regeringer nemlig forpligte sig til ikke at tale for brug af kondomer blandt unge. Brug af kondomer og livsforlængende medicin er ok, men kun for “specielle“ grupper som prostituerede, ægtepar eller folk, der allerede er smittede med hiv. I stedet skal troskab og afholdenhed fra sex inden ægteskab anvendes som forebyggelse imod hiv.

I det sydlige Afrika er landene så afhængige og desperate efter bistandskronerne, at mange af dem er gået ind på betingelserne. Et af dem er Uganda. Uganda var i 1990’erne et af de få lande i det sydlige Afrika, hvor aids-kurven faktisk blev knækket, og antallet af smittede blev minimeret.

I dag er det anderledes. I 2004 begyndte regeringen i Uganda at modtage PEPFAR-penge, og selv om regeringen i Uganda stadigvæk officielt lægger vægt på brug af kondomer, ja så er virkeligheden den, at de mange amerikanske penge som Uganda modtager, kommer ud i landets lokalsamfund via organisationer, der arbejder på et religiøst og højreorienteret grundlag, og som oftest betragter prævention som en legitimitet af ubegrænset og hensynsløst sex, der er roden til alt ondt.

I “Abstaining from reality“ møder man blandt andet den 23-årige kenyanske kvinde Julie, som ventede til hun var 17 år med at have sex. Hun vidste, at kondom var vigtigt, men ikke hvorfor eller hvordan det skulle bruges. Først gang Julie havde sex, blev hun gravid og hiv-smittet. Dette er desværre en følgevirkning af PEPFAR, som ud over at have den effekt, at der er færre og færre kondomer til rådighed i modtagerlandene, også bevirker, at mange unge ikke ved, hvordan de skal anvende et kondom, når de første gang har sex. Resultatet bliver at flere og flere smittes, og at landene fastholdes i fattigdom. I 2005 strammede USA programmet yderligere, sådan at PEPFARs penge heller ikke må gå til organisationer, der anbefaler adgang til abort.

Selv om filmen er kort, er den alligevel både skræmmende og informativ. Den sætter fokus på, hvordan Bush-regeringen udnytter desperationen efter hjælp til at føre et moralsk og ideologisk korstog, som smadrer lande og dets befolkninger i det sydlige Afrika.

Filmen kan downloades på følgende link:
www.tvaerpolitisknetvaerk.dk
Kig under nyheden “USA‘s kondomfrygt rammer Afrikas unge“

Se også:
SAA 270: G8-topmøde: Tomme løfter fyldt med varmt luft

Flere artikler fra nr. 270

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
L Bergmann

Siden er vist 2516 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside