Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 270 – 20. juni 2007 – side 16

G8-topmøde

Tomme løfter fyldt med varmt luft

L Bergmann

På G8-mødet i Skotland i 2005 lovede G8-medlemmerne hinanden følgende: At fordoble deres bistand til de afrikanske lande inden 2010, 100 pct. gældslettelse til 18 afrikanske lande, gratis HIV/AIDS medicin til alle i Afrika i 2010 og forbedrede handelsforhold for de afrikanske lande.

Fra den 8. til den 10. juni 2007 mødtes G8-landene så igen. Denne gang var scenen sat i Heiligendamm i Tyskland, og hvad var der egentlig sket de sidste to år i forhold til de løfter, de gav verden i 2005?

Med undtagelse af en del gældseftergivelse, er svaret intet. Udviklingen i bistanden er stagneret i 2005, og en rapport fra britiske Oxfam viser, at G8 vil være 30 mia. dollars fra deres eget mål om at fordoble bistanden i 2010, hvis der ikke sker noget nu! Der er ikke sket tiltag, som fremmer de afrikanske handelsforhold, og kurven for smittede med HIV/AIDS i Afrika fortsætter ufortrødent opad, og gratis medicin virker p.t. så utopisk, at det ikke engang er noget, afrikanerne dagdrømmer om.

Mødet i Skotland i 2005 var ikke andet end varm luft, og heller ikke denne gang tyder det på, at G8-landenes løfter er andet end snak. I Heiligendamm blev G8 ikke enig om særligt meget andet end, at de var uenige.

Selv om global opvarmning var højt på dagsordenen, ja så lykkes det ikke at blive enig om noget som helst andet end en hullet og vag klimaudtalelse, som ikke er en egentlig aftale.

Der er hverken sat målsætninger, tidsfrister eller definition for, hvad der skal opnås. Man vil forsat arbejde for gældseftergivelse, hvilket ikke er noget nyt. Der blev ikke givet løfter om lempelse af toldbarrierer eller andet, der konkret kunne lette de afrikanske landes adgang til de rige landes markeder, hvilket kunne forbedre handelsforholdene for Afrika.

Hvad angår bekæmpelse af HIV/AIDS – ja så blev der blev givet ekstra 60 mia. dollars til en fond for sygdomsbekæmpelse, men kritikere påpeger, at disse penge blot er et “røgslør“ for, at G8 i forvejen er bagud med sin tidsplan for 2010, og at pengene derfor allerede er indregnet i den lovede bistand til 2010. Dertil kommer, at tidsrammen for udbetalingen ikke er defineret, og at det derfor i princippet også kan tage adskillige årtier, inden pengene falder, hvis det da nogensinde sker.

Se også:
SAA 270: Kommentar: Voldens vildveje i Rostock
SAA 270: Dokumentarfilm: “Abstaining from reality“
SAA 270: En sejr i Rostock

Flere artikler fra nr. 270

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
L Bergmann

Siden er vist 2698 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside