Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 270 – 20. juni 2007 – side 16

En sejr i Rostock

Jakob L. Krogh

700 danskere demonstrerede den 2. juni i Rostock imod G8. Det var den største mobilisering på den danske venstrefløj i over 40 år til et arrangement i udlandet. Enhedslisten og SUF var de centrale kræfter i mobiliseringen.

I alt deltog ca. 80.000 i en fantastisk demonstration, der sluttede i et hav af bannere, skilte, lydvogne og mennesker. De gennemgående paroler og taler var for et bedre miljø, en retfærdig fordeling af verdens resurser og imod krig.

Den gode stemning lod sig ikke ødelægge af, at politiet provokerende placerede en meget larmende helikopter lige over demonstrationen, så det var svært at tale sammen og høre talerne. Den gode stemning blev heller ikke ødelagt, da politiet gentagne gange marcherede kampklædte politistyrker ind midt i demonstrationen, selv om der var nogle, der lod sig provokere og gav politiet det slagsmål de ønskede. Dette gav et underligt sceneri. Den politiske folkefest fortsatte foran scenen, mens der var gadekampe i den anden ende af pladsen.

At arrangementet forsatte, var den væsentligste grund til, at gadekampene aldrig udviklede sig til andet end den undskyldning, medierne kunne bruge til at ignorere det politiske budskab, som 80.000 ønskede at sende. En mulighed mange medier desværre benyttede. I dagene efter var der modtopmøde, demonstrationer, happenings, og blokader af lufthavnen og af Heiligendamm, feriebyen, hvor de otte ledere mødtes.

Onsdag morgen lykkedes det en stjernedemonstration med 10.000 mennesker at blokere alle indkørselsvejene til Heiligendamm. Nogle demonstranter krampede sig igennem politikæderne til dér, hvor der skulle blokeres, mens andre mødte sympatiske politibetjente, der fortalte demonstranterne, hvor politiblokaden manglede, så de kunne slippe igennem uden kamp.

Den væsentligste grund til, at blokaden lykkedes, var, at der deltog så mange mennesker, og at de kom i et organiseret kaos. På modtopmødet gav det jubel, da det blev annonceret, at blokaderne var lykkedes. Sejren onsdag inspirerede masser af tyskere, der kom strømmende til Heiligendamm i løbet af torsdagen. Om torsdagen var stemningen på blokaderne fantastisk, der blev spillet musik og opført teater for politiet, mens vand og mad blev delt.

Desværre lykkedes det tysk politi at få ryddet en af blokaderne, så topmødet kunne afvikles. Alligevel viste G8 topmødet modstandens styrke og ledernes svaghed. Igen blev det slået fast, at verdens mægtigste statsledere kun mødes under kraftig beskyttelse, og at protester har langt mere sympati end Bush, Blair og Merkel.

Se også:
SAA 270: Kommentar: Voldens vildveje i Rostock
SAA 270: G8-topmøde: Tomme løfter fyldt med varmt luft

Flere artikler fra nr. 270

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2813 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside