Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 271 – 15. august 2007 – side 4

Absurde besparelser i København

Klaus B. Jensen + Jørn Andersen

I Københavns Kommune står man med et absurd problem. Når man ser de kommunale bygninger, skoler og daginstitutioner, er det svært at forestille sig, at København faktisk er en rig kommune med mange penge på kistebunden. Men regeringens skattestop og forbrugsloft på offentlig velfærd, ser ud til at tvinge kommunen til massive besparelser, især på det sociale område.

- Den lokale økonomi i København er jo grundlæggende sund, der er penge nok. Hvis bare vi fik lov til at bruge dem. Så er der jo ikke brug for nedskæringer, men spørgsmålet er, hvad vi tør. Det er klart, at hvis der ikke bliver tilført flere penge til børne- og ungdomsområdet, er der lagt op til massive besparelser – og det drejer sig om nogle hundrede millioner, siger Morten Kabell, der er medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten i København.

- En del af det handler også om skolestrukturer, hvor Bo Asmus Kjeldgård har været ude og sige, at man bør samle Københavns 10 største centralskoler, og dér er vores reaktion den, at hvis det sker ud fra en ide om at spare penge, så er vi ikke med. Økonomien er så trængt, at man ikke kan spare mere på det københavnske skolevæsen. Hvis det derimod er for at skabe bedre forhold for lærere og elever på de københavnske skoler, så vil vi godt snakke om, at hovedstrukturen kan ændres i København, fordi vi har nogle meget små skoler, og vi har klare signaler fra elever om, at det kunne man godt gøre noget ved. Men det er klart, at hvis fokus er at spare flere penge, så er vi ikke med. Hvis fokus er at skabe bedre pædagogik og foretage de investeringer, der er nødvendige, så vil vi gerne være med. Derudover har vi på socialområdet et problem, og især på handicapområdet, som ikke får nok penge. Det er et kæmpe problem, for det er ikke nok for Enhedslisten bare at tilfredsstille “normal“-området, hvis de svageste i kommunen ikke får noget. Og blot fordi man på børne- og ungeområdet kan mobilisere en modstand, skal vi ikke glemme de svageste. Men vi ved ikke, hvordan det kommer til at se ud, for det overordnende udspil ligger ikke klart endnu. Men vi vil ikke være med til skoleslagtninger eller massive besparelser på det sociale område.

For at få rettet op på de massive besparelser, som kommunens børn, unge og ansatte har oplevet igennem mange år, forslår Enhedslisten i København, at der på budgettet afsættes 1 milliard kroner ekstra til byen børn. Et offensivt bud, men med Ritt og Socialdemokraterne i førertrøjen lyder det ikke videre realistisk, med mindre forslaget får massiv folkelig opbakning.

- Enhedslisten har ikke den parlamentariske styrke til at få sat det igennem, så derfor skal der mobiliseres ude på lærerværelserne, i daginstitutionerne og ude omkring alle aktive. Hvis vi aktionerer, som vi gjorde i 1999 og 2000, hvor der var en stor mobilisering, der ikke accepterede besparelserne, så tror jeg, vi kan nå langt, men det kræver et massivt pres. Det vil være en illusion at tro, at Enhedslisten kan skabe det pres alene, men vi skal være med til at skaffe en mobilisering, men den skal altså komme fra folk selv.

Vi skal være med til at bringe de krav om forbedringer, som folk kræver, frem på rådhuset, og vi skal være med til at skabe bevægelsen ude på daginstitutionerne, i forældrebestyrelserne, blandt forældre og pårørende og i skolerne – det handler om, at der er et alternativ til Ritts vej, slutter Morten Kabell.

Enhedslisten har oprettet maillister for medlemmer og alle andre, der vil være med til kæmpe for forbedringer og mod besparelser i Københavns kommune, og den seneste tid er der kommet et stort ryk i tilmeldingerne på listerne. Listerne er et forsøg på at få spredt information ud til så mange som muligt om, hvad der sker med budgetforhandlingerne i kommunen, men også i forhold til mobiliseringen og alt det arbejde der sker på den anden side af rådhusets tykke mure.

Flere artikler fra nr. 271

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Klaus B. Jensen
Jørn Andersen

Siden er vist 2606 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside