Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 274 – 29. november 2007 – side 12

Bøger til og fra socialister

Freddie Nielsen

Socialister holder ikke nødvendigvis jul, men der er omvendt ikke noget galt i at gøre det. Vi kan alligevel ikke hver især opbygge vores egen socialisme i vores egen dagligstue uden et fælles opgør med den kapitalistiske magt.

Så hvis du holder jul – eller af en eller anden grund giver gaver, så er her måske lidt, der kan bruges til gavelisten eller ønskesedlen. Det er selvfølgelig ganske forståeligt, hvis du synes, at politisk litteratur ikke er de mest spændende julegaver, du kan forestille dig, men hvis du nu er røvtræt af sokkerne, slipset og snapsen, så fortsæt endelig her, og få gode ideer blandt en lille flok nyere bøger.

Serien A Rebel’s Guide to ..., der giver en lille, men koncentreret introduktion til store revolutionæres liv og ideer, omfatter nu Lenin, Marx, Gramsci og Trotskij. Desuden er serien også begyndt at behandle temaer der er centrale for socialister. Den første drejer sig om kvindekamp.

Ian Birchal
A Rebel’s Guide to Lenin
London, 2005. Kr. 25,- (58 s.)

Mike Gonzalez
A Rebel’s Guide to Marx
London, 2006. Kr. 25,- (57 s.)

Chris Bambery
A Rebel’s Guide to Gramsci
London, 2006. Kr. 30,- (57 s.)

Esme Choonara
A Rebel’s Guide to Trotsky
London, 2007. Kr. 30,- (58 s.)

Judith Orr
Sexism and the System. A Rebel’s Guide to Women’s Liberation
London, 2007. Kr. 30,- (59 s.)

Spørgsmålet om de store revolutionære personligheders ideer er ikke bare af teoretisk og historisk interesse. Uanset, hvor mange der måtte pege på at vi lever i den bedst mulige af alle verdener, så skal man ikke åbne øjnene ret meget for at se, hvor løgnagtigt det argument er.

Men hvad er så alternativet? Chris Harman har skrevet et lille værk – Revolution in the 21st Century – der argumenterer for, at svaret er revolution og socialisme. På en overbevisende måde diskuteres, hvad socialister forstår ved revolution, hvorfor revolution faktisk er en mulighed, hvorfor revolution ikke er prisgivet til at degenerere i et regime á la den stalinistiske statskapitalisme i Østeuropa, og så sættes det hele op i forhold til de gode og de mindre gode erfaringer med revolution i det 20. århundrede.

Chris Harman
Revolution in the 21st Century
London, 2007. Kr. 65,- (126 s.)

Spørgsmålet om lighed mellem kvinder og mænd optager forståeligt nok stadig mange (desværre ofte mest) kvinder. Efter 30 år med overenskomst- og lovmæssig bestemt ligeløn er der stadig stor forskel på kvindearbejde og mandearbejde.

Desværre er de toneangivende i debatten ofte borgerlige feminister, der lægger mest vægt på kvinders karrierremuligheder og topposter, og som ser det centrale skel som det mellem mænd og kvinder. I Material girls. Women, men and work gør Lindsey German en stor indsats for at udrede spørgsmålet ud fra et kvindesocialistisk synspunkt.

Lindsey German
Material girls. Women, men and work
London, 2007. Kr. 120,- (213 s.)

Kvindeundertrykkelsen har også været et centralt tema i legitimeringen af den udbredte islamofobi i dagens Danmark. Hvis muslimske kvinder siger, at de ganske frivilligt ifører sig tørklæde, så er de ikke blevet troet, men på bedste imperialistvis blevet belært om, at de nærmest pr. definition er særlig undertrykt. Islamofobien har været et centralt element i krigen mod Irak. Det nævnes ikke direkte, men det med at gøre muslimer til undermennesker får krigen til at glide lettere ned. Desværre har dele af venstrefløjen udstillet sin svaghed på argumenter, og selv om det har været maskeret som en debat om religion, så har det været et knæfald for islamofobien, eller i hvert fald en alvorlig svækkelse.

Til den del kan anbefales tre vidt forskellige bøger: Afghan women har to centrale pointer: For det første er afghanske kvinder nok undertrykt, men ikke kuet. For det andet er frihed for afghanske kvinder lige så afhængig af, at imperialismen bekæmpes som taleban .

Profeten og proletariatet handler om den islamiske fundamentalisme i dens mange forskellige former i Mellemøsten og sætter den ind i en social sammenhæng, der giver ikke så lidt mere mening end ideer om at det skyldes vanvid eller middelaldertænkning eller andet i den retning.

Communists in Harlem during the Depression, har en noget anden tilgang, idet den drejer sig om hvordan kommunisterne forholdt sig til de sortes kirker i Harlem i begyndelsen af 1930erne, og hvordan de brugte enhedsfrontens metode. Faktisk er der en hel del at lære for venstrefløjen i forhold til at samarbejde med religiøse dele af arbejderklassen.

Elaheh Rostami-Povey
Afghan Women
London, 2007. Kr. 200,- (147 s.)

Chris Harman
Profeten & proletariatet. Islamisk fundamentalisme, klasse og revolusjon
Oslo, 2007. Kr. 50,- (107 s.)

Mark Naison
Communists in Harlem during the Depression
Chicago, 2005. Kr. 230,- (355 s.)

I lidt den samme boldgade er Married to another man, der, i modsætning til meget anden litteratur om Palæstina/Israel spørgsmålet (såvel historien som løsningen), er skrevet af en palæstinensisk kvinde, som sammen med sin familie var blandt flygtningene i 1948.

Bogen er måske lidt for konspiratorisk i spørgsmålet om hvorfor jøder og Vesten støtter Israel, men på spørgsmålet om den såkaldte fredsproces er den rigtig god, og ganske overbevisende i sine argumenter for at kun en et-stats-løsning er realistisk.

Ghada Karmi
Married to another man. Israel’s dilemma in Palestine
London, 2007. Kr. 220,- (315 s.)

For socialister rummer studier af historien og enkelte begivenheder i historien ofte megen lærdom og muligheder for dels at forstå og dels at bruge de teoretiske vinkler konkret. Der findes selvsagt et utal af titler der kunne anbefales, men jeg skal nøjes med at pege på nogle få.

Andy Durgan, der var historisk rådgiver på Ken Loach’s film, Land and freedom, har skrevet The Spanish Civil War, der giver et overblik og en kritisk evaluering af nøglespørgsmålene og den nyere forskning i den spanske borgerkrig.

Det øvrige anbefalede udvalg er lidt ældre, men alligevel relevant. Med dels udviklingen i Venezuela og Sydamerika i det hele taget, og dels den måde som mange socialister har taget Cuba til sig, er Che Guevara and the Cuban Revolution bestemt stadig relevant.

Det samme gælder for A People’s History of the World, der er intet mindre end en socialitisk verdenshistorie, hvor udviklingen fra de tidligste menneskesamfund til i dag sættes ind i en marxistisk forståelsesramme. I den sammenhæng er Striking back nærmest et mikrokosmos. Det er en kommenteret billedbog som Bookmarks udgav i 20 året for den store britiske minearbejderstrejke.

Andy Durgan
The Spanish Civil War
London, 2007. Kr. 180,- (156 s.)


Mike Gonzalez
Che Guevara and the Cuban Revolution
London, 2004. Kr. 100,- (186 s.)

Chris Harman
A People’s History of the World
London, 2002. Kr. 200,- (729 s.)

Mike Simons (words)
Striking back. Photographs of the Great Miners Strike 2004-2005
London, 2004. Kr. 110,- (80 s)

Hvis bøger ikke er så tiltrækkende, men gaver med et vist politisk indhold alligevel synes at være en god ide, så har IS Norge udgivet en CD med en bred vifte af den (politisk bevidste) nutidige norske musikscene. Den går fra den traditionelle sanger med sin guitar, over rap til punk, med navne som Gatas parlament, Svartelisten, Balle Malurt, Hvite niggere, Desperado m. fl.

Motmakt
CD utgitt av Internasjonale Sosialister
Oslo, 2006. Kr. 50,-

Find alt dette og meget mere på www.modstand.org

Se også:
SAA 274: Filmanmeldelse: Radical Chicks holder aldrig kæft

Flere artikler fra nr. 274

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Freddie Nielsen

Siden er vist 2364 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside