Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 274 – 29. november 2007 – side 13

Filmanmeldelse

Radical Chicks holder aldrig kæft

Jan Hoby

Da Texas-trioen Dixie Chicks’ bramfrie og karismatiske sangerinde Natalie Maines under en koncert i London i 2003 bekendtgjorde, at “We’re embarrassed that the President is from Texas“, havde hun næppe forudset, hvor meget had og antidemokratisk adfærd en så uskyldig kommentar ville medføre.

Udtalelsen vækker jubel blandt publikum, men viser sig at få nærmest bizarre konsekvenser for gruppen, både personligt og karrieremæssigt. Og bliver historien om en radikalisering og politisering om tre kvinder, der ikke vil finde sig i at få beskeden; “Shut Up and Sing“. Dokumentarfilmen bliver et vidnesbyrd om den kamp, der manifesterer i alle spørgsmål, når magten sætter sit fulde ideologiske og politiske pres på sine modstandere; interne stridigheder opstår – skal de bukke under for mediernes pres, eller skal de stå fast ved deres meninger?

Selvom Dixie Chicks spiller country, og meget country musik har rødder i den radikale hvide amerikanske arbejderklasses liv og tradition, så er en stor del af countryindustrien og publikummet republikanske redneck-amerikanere, der vil skide på ytringsfrihed, demokrati og frihedsidealer, når det gælder deres krigsliderlige præsident, og deres lands ret til at trampe på andre.

Dixie Chicks blev derfor mødt af et fascistoid krystalnats-agtigt Fahrenheit 451-lignende scenarium med destruktion og afbrænding af deres cd’er, boykot fra radiostationerne og sågar en dødstrussel.

Selv om det utvivlsomt så sort ud i Dixie Chicks-lejren, fik de vendt modgangen til styrke i takt med, at Bush’s imperialistiske eventyr krakelerede under presset fra antikrigsbevægelsen og modstanden i Irak. De leverede sidste år deres bedste og mest politiske album, Taking The Long Way, hvis tilblivelse filmen følger.

Denne meget seværdige film dokumenterer fornemt, hvor rådden store dele af den Amerikanske højrefløj er. Dixie Chicks bliver aldrig som The Clash et politisk og rockmusikalsk væsentligt band. Men de kommer alligevel til at skrive sig over i historien som musikere, der stod fast overfor Bush’s krig mod terror, hvor så mange andre gav efter og holdt deres kæft.

Og så laver Dixie Chicks den fedeste country musik med masser af patos.

Dixie Chicks: Shut up & Sing
er udkommet på DVD

Se også:
SAA 274: Bøger til og fra socialister

Flere artikler fra nr. 274

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2452 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside