Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 276 – 20. februar 2008 – side 2

Det mener vi

De unge er ikke problemet

Når samfundets svageste, fattigste og mest isolerede gør oprør, sker det sjældent på en pæn eller nydelig måde. Det er igen blevet bekræftet ved det ghettooprør, som Nørrebro og til dels resten af landet, har været vidne til. I nogle tilfælde snakker vi bål i gaderne og symbolske konfrontationer med politiet. I andre tilfælde hærværk og afbrændinger af biler og skoler.

Intet er lettere end at fordømme balladen. Men fordømmelse nytter intet. Skal problemerne løses og undgås i fremtiden, må de forstås og forklares. Bare fordi de unge udtrykker sig på en destruktiv måde, betyder det jo ikke, at de ikke siger noget med deres handlinger. Det er det ordløse sprog i oprøret, som vi må snakke med.

Hertil har politikere og medier ikke hjulpet. Medierne har enten ageret nikkedukker for magthaverne, eller decideret været manipulerende apologister for samme. Der er blevet taget afstand. Der er peget fingre af. Men der er ikke forklaret og undersøgt. Væk er snakken, der ellers fyldte medierne i ugerne forinden, om, at hver 6. i København lever under fattigdomsgrænsen. Ingen snakker om den afskaffede modersmålsundervisning. Om 24 års reglen. Om arbejdsløshed, og manglende praktikpladser. Om meningsløshed. Om kedsomhed. Om ikke at kunne leve på starthjælp. Om ikke at passe ind nogen steder – ikke at have en fremtid. Om den stadig mere udbredte racisme. Og om politiets generelle chikane af specielt de unge indvandrere på Nørrebro, for slet ikke at snakke om det fysiske overgreb på en palæstinensisk mand, der fik hele til at koge over.

Nej, lad os i stedet rase kollektivt mod de 12-15årige børn, som vi sætter politiet til at jagte. Lad os snakke om vandkanoner, hårdere straffe og mere overvågning og politi. Og om forældre der må opdrage ordentligt og få styr på deres unger. Og så pakke det hele ind i generelle angreb på fanatiske muslimer og det såkaldte forsvar for ytringsfriheden.

At vi hidtil har undgået disse former for oprør skyldes, at vi i høj grad har haft et fungerende velfærdssamfund med solidariske principper for alle borgere. Dette velfærdssamfund er gennem de seneste årtier blevet systematisk udhulet, og uligheden er steget. Specielt er den steget kraftigt under Fogh regeringen. Oveni kommer så den ekstreme racisme, specielt mod muslimer. Den er blevet så mainstream, at der ikke engang bliver protesteret, når den i stigende grad bliver statsautoriseret. Eller når demokratiet og retsstaten sættes ud af kraft, og ingen blinker, fordi man samtidig siger “Terror“ og “muslim“.

De unges oprør er et wake-up call. Lad os komme tilbage til den sociale virkelighed. Helt ærligt. Det er sgu ikke så mærkeligt at de unge går amok.

Se også:
SAA 276: Interview: En helt almindelig anholdelse
SAA 276: Knive, visitationszoner og CCTV
SAA 276: Udvisninger, Muhammed-tegninger: Tegninger version 2.0
SAA 276: Elevprotester på skoler og gymnasier
SAA 276: ISU-Forum: Hvorfor oprør?

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 276

Flere numre fra 2008

Siden er vist 2798 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside