Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 276 – 20. februar 2008 – side 5

Ny Alliances endeligt?

Jakob L. Krogh

At Ny Alliance fik succes i starten, skyldtes den popularitet, som Khader grundlagde under karikaturkrisen. At succesen ikke kunne opretholdes, skyldes, at Khaders popularitet byggede på, at han med sin muslimske baggrund kunne fremstå som anstændig og samtidig ligge ideologisk tæt på Dansk Folkeparti.

At Ny Alliance indgår kompromis i asylsagen, viser, at det ikke er muligt i længden at fremstå som alternativ til DF. Efter karikaturkrisen fik Khader ry for at være en god kommunikator. Nu forklares Ny Alliances død(skamp) med, at hans talent ikke rakte, at der er begået for mange fejl osv. Enkeltpersoners evner har betydning, men er aldrig afgørende i skabelsen af politiske partier. Det er politik, der er afgørende. Et nyt parti er nødt til at formulere en politik, så de minimum kommer til at repræsentere én politisk strømning inden for en klasse. SF kom efter bruddet med DKP til at repræsentere den del af arbejderklassen, der ønskede et alternativ til venstre for socialdemokratiet. CD repræsenterede den dårligt stillede middelklasse, der frygtede at miste deres sociale position til en solidarisk arbejderklasse. Derfor CD’s forsvar for bil- og husejere og angreb på røde lejesvende. Den politiske strømning som Ny Alliance appellerede til, var den intellektuelle middelklasse, der ønsker et humanistisk, men liberalt samfund. Problemet for Ny Alliance var, at denne gruppe allerede var repræsenteret af Det Radikale Venstre.

Khader kørte parløb med Fogh under karikaturkrisen, og havde under hele krisen en ideologisk linje, der lå tæt på Dansk Folkepartis. At tegne Muhammed som blodtørstig terrorist kunne ikke kritiseres, mens enhver ytring, der betvivlede det ønskværdige i disse tegninger, var et angreb på selve ytringsfriheden. Dannelsen af Demokratiske Muslimer illustrerede dette – fordi modsætningen til demokratiske muslimer er udemokratiske muslimer – Det enorme flertal af muslimer som ikke var med i “Khaders forening“. Det er den samme adskillelse, mellem det demokratiske vesten og det udemokratiske islam, som er grundkernen i Dansk Folkepartis politiske ideologi, med den lille tilføjelse, at de muslimer, der finder sig i at blive hånet, godt kan betragtes som demokratiske.

Den 4. februar 2006, under karikaturkrisen, udtalte Khader til Jyllands Posten “Hvis imamerne synes, at der er så forfærdeligt at være i Danmark, hvorfor bliver de her så?“... “Imamerne skulle droppe kritikken af tegningerne, og i stedet kritisere de terrorister, der skærer halsen over på uskyldige gidsler i Allahs navn og dermed misbruger islam“. Det er kun på grund af hans muslimske baggrund, at han kan komme med den slags udtalelser og samtidig fremstå som anstændig. Under karikaturkrisen appellerede kombinationen af et anstændigt ydre og et indhold på linje med DF til mange, der blev skræmt af den aggressive reaktion på JP’s tegninger, men ikke ønskede at blive sat i bås med Dansk Folkeparti.

Ny Alliances væsentligste politiske platform var begrænsning af Pia Kjærsgaards indflydelse på udlændingepolitikken. Men Khader ønskede ikke en anden udlændingepolitik, han ønskede bare ikke, at det var Pia Kjærsgaard, der havde indflydelse på den, fordi de samme mandater, som gav hende indflydelse på udlændingepolitikken, gav hende mulighed for at begrænse enkelte nyliberale tiltag i regeringens politik. Den konflikt, der ligger i et politisk projekt, der vil give en uanstændig udlændingepolitik et anstændigt ansigt, er den konflikt, der nu er ved at springe Ny Alliance. Det er en udvikling, som vi som socialister skal være glade for, fordi det giver os bedre mulighed for at overbevise de mange, der ønsker en anstændig udlændingepolitik, om at dette kræver et ideologisk alternativ, der tør forsvare muslimers ret til at være muslimer og blive respekteret samtidig.

Se også:
SAA 276: Udvisninger, Muhammed-tegninger: Tegninger version 2.0

Flere artikler fra nr. 276

Flere numre fra 2008

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2342 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside