Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 282 – 2. oktober 2008 – side 3

Århus

Smilets by eller nazi-hovedstad?

Dennis Strøm Petersen

Århus siges at være smilets by. Men gennem lang tid har der i byen været problemer med nazistiske grupperinger og deres overfald, chikanerier og hærværk.

I det seneste års tid er disse problemer for alvor eskaleret på ny med en lang række voldelige overfald på indvandrere, venstreorienterede, homoseksuelle, og andre der ikke passer ind i nazisternes smag, samt hærværk mod Enhedslisten og den venstreorienterede Café Oskar. Derfor er Århus desværre ikke længere kun kendt som smilets by, men er også ved at få et ry som Danmarks nazi-hovedstad.

Problemerne med nazisterne er således ofte noget af det første, folk spørger til, når man siger man kommer fra Århus – også når man taler med folk fra vores nabolande.

At nazisternes ugerninger har fået lov at tage til i en sådan grad, at det rygtes, ikke bare i hele landet, men også ud over grænserne, skyldes ikke mindst, at politiet i gennem land tid har valgt at se igennem fingre med volden og hærværket, og desuden med, sammen med den borgerlige presse, har forsøgt at fremstille det hele som en bandekrig mellem den ekstreme højre- og venstrefløj. En fremstilling der passer nazisterne fint, da de ofte undskylder deres vold og hærværk med opdigtede historier om venstreorienteredes overfald på deres folk.

I løbet af 2008 er nazisternes vold dog blevet så åbenlys og eskaleret så meget, at politiet ikke fortsat har kunnet lade stå til. Især et meget voldsomt overfald i august på en ung mand, som endte i respirator efter at være blevet svært kvæstet med indre blødninger og adskillige knoglebrud, har nået offentlighedens opmærksomhed. Et næsten samtidigt overfald på en antiracist på banegården i Århus ved højlys dag var yderligere med til at lægge pres på politiet for at tage problemerne seriøst.

På det seneste har der da også været en lang række varetægtsfængslinger af især personer fra den nazistiske hooligangruppering White Pride, og der er faldet domme for både overfald og hærværk. I sagen om overfaldet på banegården og hærværk mod Enhedslistens lokaler er det dog bemærkelsesværdigt, at dommeren ikke fandt, at der var belæg for at forbrydelserne skulle være af politisk karakter. Til trods for at det drejede sig om nazisters overfald på en antiracist, og om en kendt nazist, der gentagne gange har smadret ruder i et venstrefløjspartis lokaler. Det og opfordringer fra Enhedslisten til trods har anklagemyndigheden ikke har valgt at anke.

En anden grund til nazisternes fremmarch har sandsynligvis også været manglende folkelig mobilisering mod deres metoder og politik. Historiske erfaringer fra både Danmark og fra kampen mod British National Parti i Storbritannien har vist, at brede folkelige bevægelser, der bl.a. konfronterer de højreekstreme med demonstrationer og blokader, er den mest effektive måde at sætte en stopper for fascisterne på.

Det er derfor glædeligt, at der nu, igennem Antiracistisk Netværk-Århus, er taget initiativ til en bred folkelig markering mod racisme og nazisme. Således er der indkaldt til demonstration lørdag den 11. oktober på Rådhuspladsen i Århus under parolerne “Giv Århus smilet tilbage. Nej til racisme – ingen nazisme i vores by – stop hatecrimes“ og i tilknytning hertil koncertarrangementet “Rock mod racisme“ samme aften. Disse arrangementer har fået bred opbakning fra bl.a. politiske partier, LO og byens fagforeninger, samt en lang række indvandrer- minoritetsforeninger. Der indsættes foreløbigt busser fra København og Aalborg, og vi tror på en stor og bred deltagelse til demonstrationen, så det bliver en stærk markering af modstanden mod nazisternes politik og metoder.

Med den brede opbakning og talere fra bl.a. Enhedslisten, Socialdemokraterne og Radikale Venstre, vil det samtidigt blive meget svært for presse, politi eller nazister at fremstille begivenheden som en del af en fløj- eller bandekrig.

Demonstration

Lørdag d. 11. oktober kl. 13 på Rådhuspladsen i Århus

- Nej til Racisme
- Nej til nazisme
- Ingen hatecrimes i vores by

Talere:
Per Clausen, Medlem af Folketinget, Enhedslisten, Mulki Hussein, Somalic Community, Kenneth Engberg, Talsperson imod hate crimes, Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, m.fl.

Arr.: Antiracistisk Netværk Århus

Anbefalere: LO-Århus, FOA-Århus, BUPL-Århus, PLS, LBL- Århus, SOS mod Racisme og mange flere.
Læs mere på www.enhedslisten.dk/smilettilbage

Bus til demonstration i Århus fra København og Odense

Pris tur/retur 100 kr.
Afgang København: Forum Station kl. 7.45., hjemkomst kl. 20.00
Afgang Odense: Fra motorvejsafkørslen, på Svendborgvej. Kl. 9.45.
hjemkomst kl. 18.00.

For tilmelding og yderligere oplysninger kontakt Jakob L Krogh fra antiracistisk
udvalg på Tlf: 26 84 76 08 eller mail: JakobLauschKrogh@hotmail.com

Se også:
SAA 282: Dansk asylpolitik: Statslig ydmygelse

Flere artikler fra nr. 282

Flere numre fra 2008

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Danmark

Se flere artikler af forfatter:
Dennis Strøm Petersen

Siden er vist 2598 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside