Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 282 – 2. oktober 2008 – side 9

Nato vil skjule massakrer i Afghanistan

Simon Assaf

70 mennesker omkom i et angreb, som ødelagde endnu en afghansk landsby. Over 500 civile er blevet dræbt af Nato-styrker i år.

Nato forsøger at dække over en række massakrer begået af egne styrker i et morderisk felttog af luftangreb mod Afghanistan.

Mere end 70 mennesker formodes døde efter et angreb i starten af september, hvor landsbyer i den sydlige Helmand-provins blev udsat for massivt bombardement.

Det skete to uger efter et andet angreb i den vestlige Herat-provins, som efterlod over 90 dræbte, heriblandt 60 børn. USA og dets allierede påstår dog fortsat, at der ved angrebet kun blev dræbt Taleban-krigere.

Ikke desto mindre bekræfter en undersøgelse, som blev tilvejebragt af den afghanske regering og FN, at de dræbte var civile.

Undersøgelsen konkluderer blandt andet, at “ødelæggelserne efter luftbombardementet var klart iøjnefaldende, idet syv til otte huse var totalt udraderede og mange andre betydeligt ramponerede. Lokale beboere kunne bekræfte antallet af døde, såvel som ofrenes navn, alder og køn.“

De seneste drab kom desuden efter, at tusinder af amerikanske soldater blev tilkaldt som forstærkning til Natos tropper i et angreb mod Sangin-distriktet i Helmand-provinsen.

Nato oplyste efterfølgende, at 220 “oprørere“ var blevet dræbt. I løbet af weekenden begyndte der imidlertid at sive informationer ud om, at horder af sårede mennesker var kommet til besættelsesstyrkerne og havde bedt om lægelig assistance. De fortalte soldaterne, at flere hundrede mennesker var blevet dræbt eller sårede ved angrebet.

Som nyhederne om disse grusomheder begyndte at lække, annoncerede NATO, at Taleban ville forsøge at sprede ukorrekte tabstal over civile.

Reuters nyhedsbureau beretter dog, at de har modtaget opkald fra lokale, som bekræfter, at 70 mennesker blev myrdet.

Amir Dado, tidligere regional efterretningschef og lokalt parlamentsmedlem af den amerikanskstøttede regering, udtalte til Reuters: “Der er stort set ikke blevet dræbt nogen fra Taleban. Taleban åbner ild og flygter, og så kommer udenlandske tropper og bombarderer. 300 mennesker er nu døde eller sårede.“

Det stigende antal af civile drab blev tydeligt, da det amerikanske luftvåben afslørede, at de i blot i juni og juli havde smidt mere end 272 tons bomber over Afghanistan – mere end i hele 2006.

Det antages, at mere end 500 civile er omkommet i disse angreb, og vreden mod besættelsesmagterne spreder sig således vidt.

I Kabul gik vrede lokale beboere på gaden, efter et angreb på et hus i den østlige del af hovedstaden dræbte en far og hans to små drenge.

Vidner fortæller, at udenlandske tropper kastede en granat ind i huset, hvor børnene lå og sov. Nato benægter, at de stod bag angrebet.

En anden dyster milepæl er det faktum, at 500 amerikanske soldater er døde, siden besættelsen af Afghanistan begyndte.

En britisk soldats død i starten af september bragte tallet for dræbte udenlandske soldater i 2008 op på 200.

Natos besættelse er ved at ryge ud af kontrol, og at udsende yderligere tropper vil kun gøre situationen værre. Denne krig er tabt – moralsk, politisk og militært.

Artiklen blev første gang bragt i Socialist Worker 2117 den 6. september 2008.
Oversat af Kristina Vinci

Se også:
SAA 282: Irak: Romantiske billeder og realitet
SAA 282: Et rids over Somalias nyere historie

Flere artikler fra nr. 282

Flere numre fra 2008

Se flere artikler om emnet:
Afghanistan-krig 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Simon Assaf

Siden er vist 2292 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside