Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 288 – 30. april 2009 – side 2

Interview

Massakre mod tamiler

Mens Sri Lankas militær er ved at smadre de sidste rester af modstandsbevægelsen De Tamilske Tigre (LTTE) er titusinder af civile ofre for etnisk udrensning. Hundredtusinder af tamiler lever i flygtningelejre under kummerlige forhold.

I en række danske byer og storbyer verden over har herboende tamiler de seneste uger protesteret mod regeringens massakrer, der støttes af Vesten som en del af “kampen mod terror”.

Socialistisk Arbejder Avis har talt med Remmon Washington, der er tamil og bor i Fredericia, hvor han arbejder som læge.

- Hvad handler konflikten om?

I januar indledte indledt regeringen på Sri Lanka en offensiv imod De Tamilske Frihedstigere. Regeringen er fuldstændig ligeglad med de civile tamiler. Der er nu blevet 27. august blevet dræbt over 6.500 civile og 13.000 er såret ifølge FN. Vi har derfor organiserede demonstrationer rundt om i Danmark for at gøre omverden opmærksom på det folkemord der foregår og få den danske regering til at reagere.

Etnisk udrensning

- Hvor langt vil Sri Lankas regering gå, kan det ende med en etnisk udrensning?

Den er allerede i gang og vil forsætte, indtil nogen stopper regeringen. Den srilankanske regering siger, den vil forsætte indtil alle Tigrene er udryddet. Problemet er, at der er over 200.000 mennesker fanget imellem regeringen og Tigrene, og det er dem det går udover.

- De danske medier videreformidler den srilankanske regerings påstande om, at De Tamilske Tigre holder tamilerne fanget som et menneskeligt skjold. Hvad er realiteterne?

Hvis man kigger på fakta kan man tænke sig til hvad der sker. Der er ca. 1000 tigre tilbage, ifølge den srilankanske regering. Det siger sig selv, at 1000 soldater ikke kan holde 200.000 mennesker fanget. De tamiler som er i området løber væk fra de missiler, der kommer fra den srilankanske regering. Derfor løber de imod Tigerområderne.

De eneste oplysninger som udenlandske journalister kan få er dem som den srilankanske regering giver. Derfor siger de som de siger. Vi har lige snakket med nogle tamilske journalister, der har beskrevet, hvor forfærdelig situationen er dernede. Den srilankanske regering har bl.a. brugt klyngebomber og kemiske våben. Det er noget man ikke hører om i medierne, fordi den srilankanske regering har nægtet alle udenlandske journalister adgang.

- Du kaldte i starten De Tamilske Tigre for frihedstigre. Hvorfor?

Før 1517 da briterne kom til Sri Lanka levede srilankanere og tamiler hver for sig med hver deres konge. Da briterne i 1948 forlader Ceylon, som Sri Lanka hed dengang, overgav de al magten til srilankanere.

Da srilankanere indførte demokrati blev der bl.a. afholdt folkeafstemning om hvad nationalsproget skulle være, det blev selvfølgelig srilankansk. På denne demokratiske måde blev diskriminationen af tamilerne øget.

Flertal for selvstændig stat

I begyndelsen af 70’erne fik det tamilerne til at kræve deres egen stat. Der blev afholdt en folkeafstemning, hvor der var stort flertal for en selvstændig stat. Den srilankanske regering, nægtede tamilerne deres egen stat og begyndte at angribe tamilerne. Dette førte til en række modstandsgrupper, hvor De Tamilske Frihedstigre blev den vigtigste. De Tamilske Tigre er det navn den srilankanske regering bruger. Deres rigtige navn er de Tamilske Frihedstigre.

- Hvad vil I have den danske regering til at gøre?

Vi har haft samtaler med Per Stig Møller. Vi vil have ham til at tage det op i FN og EU, således at de ikke længere accepterer, at den srilankanske regerings forsætter offensiven. Indtil videre har FN’s og EU’s pres ikke virket. Den srilankanske udenrigsminister, har sagt, at de vil forsætte offensiven indtil Tigrene er nedkæmpet – lige meget hvad omverden siger. Det er uacceptabelt.

- Hvorfor er omverdenen tilbageholdende, når det er tamiler der bliver angrebet, mens de i andre situationer har brugt folkemord som en undskyldning for at starte en krig?

Grunden til, at omverden tøver, er at stormagterne i området, Indien, Kina, Rusland, alle har givet militære og økonomiske midler til den srilankanske regering. Derfor har de ikke noget imod at tamilerne bliver udryddet. Det er også på grund af de tre stormagter, at FN, USA og EU tøver. Det er ikke godt nok, fordi drabene på civile forsætter.

- Hvad kan den almindelige dansker gøre, hvis han gerne vil stoppe folkemordet?

Skriv til Per Stig Møller. Han skal vide, at det ikke kun er tamilerne der er bekymret, at også danskere er imod det der foregår dernede.

Se også:
SAA 288: Interview med Gaza-læge: Stort møde om Palæstina og Gaza-krigen på Odense Universitet

Flere artikler fra nr. 288

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Sri Lanka

Siden er vist 3562 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside