Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 288 – 30. april 2009 – side 8

Interview med Gaza-læge

Stort møde om Palæstina og Gaza-krigen på Odense Universitet

Alen Stefanovski

Den 22. april blev der afholdt et flot besøgt møde med titlen: “Har Palæstina en fremtid?“ Mødet var indkaldt af Muslimsk Studenter Union, Pigernes aktivitetsforening, Pal-Odense og Nej Til Krig og foregik på Syddansk Universitet, SDU.

Tre oplægsholdere indledte mødet: Den første oplægsholder talte om den israelske apartheid-politik på Vestbredden. Hun viste meget tydeligt, hvordan en to-stats-løsning i dag er totalt umulig.

Den næste var formanden for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening, Fathi El-Abed, som gav sit bud på hvordan man skal reagere næste gang, Palæstina bliver angrebet. Han lagde meget vægt på ikke at lade følelserne løbe af med sig, men kom kun med meget få bud på hvad man så kan gøre hvis man ønsker at opbygge modstand imod de israelske overgreb eller modstand imod den danske regerings ubetingende støtte til Israel.

Den sidste var overlæge Bakhytar Baram, som befandt sig i Gaza fra 15.-23. januar – dvs. under Israels krig. Han arbejdede som frivillig på Al-Shifaa hospitalets skadestue.

Han fortalte om sine oplevelser under krigen og dette blev underbygget af billeder af forkullede lig grundet Israels ulovlige brug af fosforbomber. Billeder af børn og unge med blødninger på benene, som ikke kan stoppes pga. brug af DAIM-bomber.

Hans beretning var en kvalmende beskrivelse af en massakre, som er meget svær at forestille sig her i Danmark, men alligevel blev alle dybt berørt af billederne og lægens fortælling.

Men ingen af oplægsholderne kunne svare på om Palæstina så rent faktisk havde en fremtid. Derfor var det desto mere positivt, at tilhørerne selv havde gjort sig mange tanker og kom med mange gode bud på både modstand og en holdning om at der skal gøres noget nu. En pige sagde: “Nu har vi snakket i 61 år og Palæstina er stadig besat – nu må der handling til.“

Socialistisk Arbejderavis spurgte dr. Bakhytar Baram:
- Hvordan kom du ind i Gaza og kom til at arbejde på Al-Shifaa hospitalet?

Jeg kom i kontakt med en tyrkisk hjælpeorganisation og via dem kom jeg i kontakt med hospitalet. Inden afrejsen skulle jeg udfylde en række papirer fra de danske myndigheder som bevis på, at jeg tog frivilligt af sted og ikke kunne forvente hjælp fra de danske myndigheder. Selve rejsen ind i Gaza var meget svær og tog mange timer. Vi blev anholdt af israelske soldater og truet med at vi ville blive henrettet, hvis vi forsatte vores rejse. De lukkede os til sidst ind i Gaza.

- I Danmark har medierne været meget optaget af Hamas og stemplet dem som terrorister. Hvordan var det at arbejde på et hospital som er kontrolleret af Hamas?

Det var ikke noget, jeg på nogen måde lagde mærke til. Der var ikke vagter foran hospitalet, en enkelt gang så jeg at der var besøg fra en højtstående officer, men han bar ikke våben inde på hospitalet.

- Hvad kommer der nu til at ske med civilbefolkningens sundhedstilstand efter sådan et angreb?

Der vil komme tusindvis af handicappede personer, og disse personer vil have brug for genoptræningsfaciliteter. Der vil komme en meget stor belastning i forhold til folk som kommer til at skulle bruge psykisk bistand. Det er før set, at antallet af kræfttilfælde stiger eksplosivt efter et bombardement. Man mangler endnu at få en basal behandling af de skader, de har pådraget sig under bombardementerne.

- Til sidst: Hvordan har du selv haft det efter din hjemkomst til Danmark?

Jeg har haft meget hovedpine og stærke næseblødninger.

Se også:
SAA 288: Interview: Massakre mod tamiler
SAA 288: Nyt krigerisk forsvarsforlig på vej
SAA 288: Hvad sker der for SF?
SAA 288: USA’s forsvarsbudget vokser i 2010
SAA 288: USA’s forsvarsbudget vokser i 2010
SAA 288: Derfor lytter den muslimske verden ikke til Obama

Flere artikler fra nr. 288

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Krigsmodstand (DK) Gaza 2009

Se flere artikler af forfatter:
Alen Stefanovski

Siden er vist 2870 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside