Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 289 – 26. juni 2009 – side 10

Krisen

Modstand i dag

Selv om vi i Danmark ikke har set ret megen modstand mod massefyringer og lønnedgang, så er der andre steder, hvor folk går til modstand.

I sidste nummer af avisen omtalte vi fabriksbesættelserne i Frankrig, hvor det mange steder var lykkedes at forhindre lønnedgang. Her vil vi omtale en kamp om fratrædelsesgodtgørelser i England og Nordirland. Den har siden inspireret andre til ikke bare at acceptere arbejdsgivernes diktater.

Visteon

I slutningen af marts fik 600 arbejdere på 3 af Visteons fabrikker i Essex, Nord-London og Belfast at vide, at de var fyret – uden varsel og uden fratrædelsesgodtgørelse.

I Belfast besluttede arbejderne, at de ikke ville forlade fabrikken, og snart fulgte arbejderne på de andre fabrikker deres eksempel.

Visteon er underleverandør til Ford og var indtil år 2000 ejet af Ford-koncernen. Mange arbejdere var stadig på Ford-kontrakter.

Arbejderne i Belfast fastholdt besættelsen i over 5 uger, mens de andre fabrikkers besættelser blev erstattet af blokader, som forhindrede ejerne i at fjerne maskiner, udstyr og lagre.

Kampen blev hurtigt populær, og gennem aktivt strejkestøttearbejde blev information om og støtte hurtigt spredt landet over.

Men det var da arbejderne truede med at sprede kampen til andre Ford-afdelinger, at Ford-koncernen indvilligede i at gå i forhandling. Indtil da havde Ford fastholdt, at de ikke havde noget med konflikten at gøre. Men med truslen om at sprede kampen, kunne Ford se frem til store tab.

Fagtoppen

Ford indvilligede til sidst i at give et års løn + løn i opsigelsesperioden + en baguddateret lønforhøjelse. For nogle af arbejderne betyder det, at de får £40.000 (over 400.000 kr.) – langt over, hvad Ford ellers har betalt ved fyringer på deres egne fabrikker.

Havde fagtoppen bakket mere effektivt op om kampen, kunne de havde vundet meget mere – og måske have bevaret deres jobs.

De lokale afdelinger af Unite (svarer ca. til 3F i Danmark) bakkede op om kampen. Men det var fagtoppen i Unite, der fx opfordrede Visteon-arbejderne i Enfield til at stoppe deres besættelse.

Som en af arbejderne sagde: “De fortalte os, hvad vi ikke kunne, men ikke hvad vi kunne gøre. De arbejdede ikke for vores interesse, og nu forsøger de at tage hele æren for aftalen.“

Trods dette er Visten-arbejdernes sejr en stor inspiration for de mange tusinde arbejdere, der bliver fyret – ikke kun i bilindustrien – verden over i disse måneder.

Se også:
SAA 289: Ender det som i 30‘erne?
SAA 289: 1930’erne: USA‘s arbejdere i kamp
SAA 289: 30‘ernes krise og i dag

Flere artikler fra nr. 289

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Storbritannien

Siden er vist 3012 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside