Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 291 – 18. september 2009 – side 7

Arbejdsløsheden betyder færre strejker og lønnedgang

Poul Erik Kristensen

Den stigende arbejdsløshed under finanskrisen har ikke kun skabt usikkerhed om fremtiden og økonomien hos mange danskere. Den har også haft en lang række negative konsekvenser for forholdende på arbejdsmarkedet.

Den økonomiske krise har fået arbejderklassen til at lægge strejkevåbnet på hylden. Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at antallet af strejker i årets 2. kvartal er på det laveste niveau i 18 år. Siden opgørelserne første gang blev lavet i 1991, har der ikke været så få strejker på det private arbejdsmarked. I alt var der 70 overenskomststridige strejker fra april og til udgangen af juni mod 150 i samme periode året før.

Arbejdsgiverne presser lønnen

Den anden negative konsekvens er, at hver anden arbejder er parat til at gå ned i løn for at bevare jobbet.

Over halvdelen – 54 procent – af danske lønmodtagere med arbejde er selv parate til at gå mindst fem procent ned i løn, hvis alternativet er en fyring. 26 procent er endda villige til at acceptere en lønnedgang på mindst 10 procent, hvis fyringstruslen hænger over hovedet. Det fremgår af en undersøgelse, som LO’s Ugebrev A4 har lavet i juni 2009.

Især arbejdsgiverne i Dansk Industri har det seneste halve år brugt truslen om fyringer til at presse lønnen ned på mange virksomheder.

Det skete blandt andet på Jydsk Aluminium i Herning. I februar sagde 200 medarbejdere ja til at gå ned i løn og arbejdstid for at redde arbejdspladser. Lønnen blev sænket med fem procent, og oveni fik alle ansatte en månedlig fridag uden løn. Alligevel har halvdelen af de ansatte været på arbejdsfordeling i en måned, og desuden er op mod 30 medarbejdere blevet afskediget i løbet af foråret.

Også en anden større virksomhed i Herning-området har accepteret lønnedgang. 156 ansatte på Kvik A/S i Vildbjerg har givet deres accept af én månedlig selvbetalt fridag. Den månedlige fridag udgør en lønnedgang på ca. fem procent.

Og senest har 100 ansatte på plastfabrikken Norfolier i Rødding og Vejen accepteret en lønnedgang på 20 pct.

De mange lønreduktioner skyldes ikke mindst, at arbejdsgiverne ved den seneste overenskomst fik ret til lokale lønforhandlinger. Og tal fra Dansk Industri viser, at lønstigningerne ved disse forhandlinger har været de laveste i 15 år.

Se også:
SAA 291: Historien om skraldemandsmodellen: Job til flere – tid til mere
SAA 291: Masser af skjult arbejdsløshed
SAA 291: Det mener vi: Hvem tager teten?

Flere artikler fra nr. 291

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand (DK)

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 2112 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside