Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 293 – 8. december 2009 – side 5

Kommunalvalg

Muligheder for Enhedslisten

Jakob L. Krogh

Kommunalvalget betød en massiv fremgang på 7,1 pct. for SF, især på bekostning af Socialdemokraterne og De Radikale, men også Enhedslisten tabte 0,4 pct.

Dermed betød kommunalvalget en venstredrejning inden for rød blok. Dette rejser en klar diskussion af, hvorfor venstredrejningen stopper ved SF, når SF samtidig rykker til højre?

En del af forklaringen på dette er, at Enhedslisten i folketinget ikke har formået at være et synligt alternativ, og at de udenomsparlamentariske bevægelser ikke har kunnet slå igennem på landsplan. I København hvor Enhedslisten er gået frem, har der modsat været væsentlige udenomsparlamentariske bevægelser.

Blokader og Kirkeasyl

De to vigtigste bevægelser var pædagogstrejkerne og forældreblokaderne og kirkeasyl. Pædagogstrejkerne og forældreblokaderne lige op til valget fik Enhedslisten til at sige nej til nedskæringerne. Det betød, at Enhedslisten fremstod som et alternativ til SF og de andre partier, selvom Enhedslisten fejlagtigt var en del af budgetforliget.

Samtidig viste blokader og demonstrationer et reelt alternativ til SFs kompromislinje, og Enhedslisten kom til at repræsentere det. Politikken blev flyttet fra rådhuset og ud på gaden, hvor Enhedslisten er væsentligt stærkere end resten af partierne.

Den anden vigtige bevægelse var Kirkeasyl. I Kirkeasyl gjorde Enhedslisten en god figur. Fx var både Johanne Schmidt-Nielsen og Line Barfod tilstede ved Brorsons Kirke den nat, den blev ryddet, og mange af Enhedslistens medlemmer var aktive i Kirkeasyl. Den positive effekt fra Kirkeasyl er en væsentlig grund til, at Enhedslisten ikke gik mere tilbage på landsplan, og i København, hvor fleste var aktive i kirkeasyl, gik frem.

Dette ses tydeligt af, at Signe Færch fra Enhedslisten, der havde været ledende aktivist i Kirkeasyl, fik 2474 personlige stemmer, på trods af at hun ikke sad i borgerrepræsentationen inden valget.

Forældrenes og pædagogernes aktivitet ses tydeligt af, at Bo Asmus Kjeldgaard som børne- og ungdomsborgmester og SF spidskandidat, ikke var den SF’er der fik flest personlige stemmer.

Uden de udenomsparlamentariske bevægelser går venstredrejningen kun til SF, fordi en yderligere venstredrejning kræver at flere – som forældre, pædagoger og aktivisterne i kirkeasyl – tror på, at de kan kæmpe et alternativ igennem selv og derfor stemmer på det parti, der er deres talerør i byråd og folketinget.

Hvad nu EL?

Enhedslisten kunne være kommet endnu stærkere ud af valgkampen, hvis de havde fokuseret mere på de udenomsparlamentariske bevægelser og i samme ombæring have styrket bevægelserne.

Klimatopmødet blev næsten ikke nævnt i Enhedslistens valgmateriale, heller ikke i København, hvor forberedelserne til demonstrationerne var i fuld gang. Hvis Enhedslisten aktivt havde brugt valgkampen til at mobilisere til demonstrationerne under klimatopmødet og aktiviteterne op til, ville det have styrket demonstrationerne yderligere.

Dansk Folkepartis fremgang til kommunalvalget har bekræftet højredrejningen. Derfor har venstrefløjen behov for at finde et reelt svar på hetzen mod muslimer.

Kirkeasyl viser en del af dette svar, og Enhedslistens gode, men efterhånden gamle, dokumentation af Dansk Folkepartis asociale politik er også en del af svaret, men der mangler stadig nogle, der tør stille sig op og forsvare muslimernes ret til at være muslimer og kalde Dansk Folkepartis hetz for racistisk.

Dette undlod Enhedslisten desværre at gøre synligt. I København, hvor Dansk Folkeparti førte smædekampagne mod den nye moské, var der ingen politiske partier, der offensivt forsvarede moskéen.

Hvis Enhedslisten skal udvikle sig til et rigtigt socialistisk parti, skal de kunne forsvare de mest undertrykte i samfundet. Lige nu er det bl.a. muslimer. Derudover skal de være mere bevidste om, at det er i de udenomsparlamentariske bevægelser det reelle alternativ til nedskæringspolitikken ligger.

Se også:
SAA 293: “For den mindste forbedring“ – om venstrefløjen, reformer og magten

Flere artikler fra nr. 293

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Enhedslisten

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 3903 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside