Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 296 – 25. marts 2010 – side 5

Sejr for tyske anti-fascister

Martin B. Johansen

I midten af februar lykkedes det for tyske anti-fascister at stoppe en nazistisk march i byen Dresden.

Den største nazi-march i Europa med deltagelse af 5-6.000 nazister fra hele Europa var indkaldt for at mindes ofrene for de allieredes bombning af byen for 65 år siden i 1945. Tyske nazister har i de sidste 12 år misbrugt denne begivenhed til at samles i stort tal for at fremme deres propaganda.
Sidste år samlede nazisterne deres hidtil største march med næsten 7.000 deltagere.

De var i stand til at gennemføre marchen, fordi kun små grupper af anti-fascister mødte op med det erklærede mål at forhindre nazi-marchen. De store politiske partier havde organiseret en moddemonstration langt væk fra nazisternes rute.

Efter dette nederlag blev koalitionen “Dresden Nazifrei“ dannet. En koalition bestående af folk fra autonome kredse, partierne Die Linke og Die Grünen, fagforeninger samt det socialdemokratiske parti, SPD, samledes for at udarbejde en strategi for at bremse nazisterne.

Efter en række konferencer enedes man om en strategi, hvor fredelige masse-blokader skulle stoppe nazi-marchen.

Politiet svarede med at kriminalisere “Dresden Nazifrei“. Koalitionens plakater blev erklæret ulovlige, fordi de opfordrede til at gennemføre “ulovlige“ blokader. Men politiets forsøg på at afvæbne modstanden mod nazi-marchen satte fokus på den anti-fascistiske mobilisering, som begyndte at tage fart.

Om morgenen d. 13. februar trodsede flere tusinde aktivister den bidende vinterkulde og samledes de steder, hvor blokaderne skulle gennemføres. Kl. 11 var der samlet mellem 10.000 og 15.000 mennesker på fire blokader. Nazisterne var reelt spærret inde og kunne ikke komme ud på march-ruten.
Det kom til en del konfrontationer mellem politiet og rasende nazister, men resultatet blev, at kl. 17 begyndte nazisterne at forlade byen.

En talskvinde for “Dresden Nazifrei“, Lena Roth, udtalte til pressen:

- Det er for første gang lykkedes os at standse den største nazi-march i Europa.

Tidligere år har politiet slået hårdt ned på anti-fascistiske mod-demonstranter for at forsvare den ret, som selv nazister angiveligt har til at samles og demonstrere.

Men i lyset af anti-fascisternes overbevisende overtal måtte Dresdens politimester i år anlægge en ny fortolkning af spørgsmålet om “ret“. Han opfandt begrebet “proportionalitet“ med henvisning til, at nazisterne var klart i undertal, og at politiet derfor skulle have grebet til massiv vold for at sikre nazisterne mulighed for at marchere. Det mente han ikke var rimeligt.

Den vigtigste sejr for anti-fascisterne – ud over at stoppe nazi-marchen – er, at man har brudt mange års dødvande i kampen mod nazisterne. Tidligere har modstanden været splittet i dem, der kun ønskede rene meningstilkendegivelser og at appellere til politikerne om at “gøre noget“, dvs. illegalisere nazisterne, samt små autonome grupper, der har udstillet venstrefløjens afmagt gennem deres desperate forsøg på at sabotere nazi-marcherne.

De autonomes udstilling af venstrefløjens afmagt har resulteret i, at færre og færre gennem de senere år er mødt op til protesterne mod nazi-marchen i Dresden, og at man i stadig mindre grad har været i stand til at forstyrre, endsige forhindre, nazi-marcherne.

I år lykkedes det med ideen om fredelige masse-blokader at bygge bro mellem forskellige grupper af anti-fascister og dermed overbevise selv en politimester om, at det er nazisterne – ikke anti-fascisterne – der udgør det egentlige problem.

Billedtekst:
15.000 antidacister blokerede nazi-demonstration i den tyske by Dresden

Se også:
SAA 296: Racisme forklædt som forsvar for ytringsfrihed

Flere artikler fra nr. 296

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Tyskland

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 2052 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside