Socialistisk Arbejderavis
Nr. 296 – 20. april 2010 (Kun online)
Byggefagenes Samvirke kræver klimajobs
Christine Kyndi
Socialistisk Arbejderavis har talt med Anders Olesen om Byggefagenes Samvirkes plan. Planen vil være med til at løse arbejdsløsheden og klimakrisen.
Hvad går planen for klimajobs ud på?
Med planen får vi løst flere problemer på én gang: den permanente klimakrise – 40 % af den CO2 der er i vores atmosfære stammer fra bygninger – og samtidig får sat beskæftigelse i gang. Det er en rigtig god kriseløsning fordi den ikke koster skattekroner.
Den finansiering vi foreslår er at man for hver enkelt bygning vurderer hvor lang tilbagebetalingstiden er i forhold til den investering der skal foretages for at lavet klimarenovering og på baggrund af det opstiller en finansiering. Med baggrund i en sådan rapport om den enkelte bygning udsteder staten en statsgaranti på et lån hvor tilbagebetalingen af lånet foregår ved at bruge de penge der spares på energien til den pågældende bygning. Den enkelte ejer af bygningen kommer ikke af med flere penge, man flytter bare udgifterne til energi over til renter og afdrag lån. Og med statsgaranti låner kreditforeningen pengene ud. Det er ikke staten der skal ud med pengene det er kreditapperatet.
Hvis man kigger samfundsøkomisk er der ikke blot er tale om et nulbudget for det offentlige der er rent faktisk en indtjening fordi man sparer arbejdsløshedsunderstøttelse og får mere i skatter og moms. Der vil være et positivt provenu på ca 300 mio. kr. hvert år pr. mia. der anvendes til klimarenovering.
Når det er en så god idé, hvorfor er den så ikke blevet gennemført?
Min tanke er at regeringen ikke er interesseret i at bekæmpe arbejdsløsheden i byggebranchen, det er meget fordelagtigt at have mange ledige, det giver et lønpres osv. Eller at regeringen ikke er reelt interesseret i at spare på olie- og kulforbruget, fordi man er lidt i lommen på producenterne af energien. Vi har sendt vores forslag til samtlige partier og til klimaministeren da hun tiltrådte og sagt at hvis hun var interesseret vil vi gerne deltage i møder, men vi har ikke fået nogen reaktion. Vi har til gengæld fået positive tilbagemeldinger fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten som har sagt de synes det er en god plan.
I England har fagforeningen og klimabevægelsen også gang i en kampagne for klimajobs. Men Labour-regeringen hører ikke på dem og har bl.a. lige tilladt at en Vestas fabrik lukker. Hvordan skal man sikre at blive hørt under en socialdemokratisk regering?
Vi vil presse på for at have fokus rettet på de nødvendige initiativer som kan beskytte klodens klima og skabe beskæftigelse. Vi skal have skabt et fagligt og politisk pres, det er det der skal til.
Vi arbejder på at få skabt en kreds af faglige organisationer inden for alle grene af byggeriet: arkitekter, ingeniører, byggefolk, arbejdsgiverne der jo også er trætte af at der ikke er noget byggeri i gang for at få presset nogle beslutninger igennem. Vi er også indstillede på at arbejde sammen med miljø- og klimabevægelsen for at kunne sætte en anden dagsorden der hedder beskyttelse af kloden. Og det er en kombination af presset begge veje fra der efter min opfattelse kan sikre at der kommer så massivt et folkeligt pres for at få det her gennemført at det bliver til noget.
Hvordan kommer vi fra kampen for klimajobs i byggebranchen til kampen for 100.000 klimajobs som hele fagbevægelsen, klimabevægelser og andre samarbejder om?
Vi har haft et møde med Klimaforum og aftalt at vi vil arbejde sammen om at få forbindelsen mellem fagbevægelsen og klimabevægelsen sådan at vi ikke kun kigger på byggeriet men også på fødevarer, transport osv. Den 20. maj er et stiftende møde i en paraply for Klimabevægelsen og det vil vi deltage i.
Se mere på Byggefagenes Samvirkes hjemmeside: www.bygsam.dk
Kom til møde den 20. maj kl. 19.00 i Salen, Lyrskovsgade 4, 3. sal (http://gnbo.klimaforum.org/).
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe