Socialistisk Arbejderavis
Nr. 297 – 30. april 2010 – side 13
Anmeldelse af: Kampen om den danske model
- da sosu’erne rystede det etablerede system
Sara Peghinelli Schumacker
Overenskomstforhandlingerne i 2008 betegnes som historisk skelsættende. Dette er udgangspunktet for Kurt Jacobsen og Dorthe Pedersens bog, der ser på hvilken betydning bl.a. sosu-strejkerne har haft på “den danske model“, altså hvordan arbejdsmarkedets parter forhandler overenskomst.
Der fokuseres hovedsageligt på FOA og FOAs formand Dennis Kristensen og hans strategi om at involvere politikerne og hans brug af medierne for at tilkæmpe sig højere lønninger til sine medlemmer.
Det altafgørende spørgsmål i bogen er, om fremtiden af “den danske model“, har den fået en saltvandsindsprøjtning eller det endelige dødsstød?
Forfatterne nævner politiseringen af overenskomstforhandlingerne som en af de største farer for “den danske model“, og her er FOA og Dennis Kristensen i centrum med sin strategi om meget åbent at presse politikkerne og regeringen i stedet for arbejdsgiverne som normalt ved overenskomsterne.
Men samtidig gør forfatterne også opmærksom på, at forholdene for det offentlige område er blevet radikalt ændret efter strukturreformen. Kommunerne og de nye regioner er rent økonomisk underlagt regeringen via bevillinger og finansloven, så egentligt er regeringen den reelle modpart, der skal forhandles med.
Trods denne og flere modsætninger kommer der aldrig rigtig nogen reel konklusion på om “den danske model“ er død eller ej, dog er forfatterne enige om, at den er under stærkt pres, men de giver heller ikke nogle bud på, hvordan det vil gå den eller på løsninger der kan redde den.
De kapitler der beretter i detaljer, om hvad der rent faktisk skete fra sosu-strejkerne første gang brød ud i juni 2007 frem til forliget i juni 2008 er langt de mest interessante. Især de mange citater fra dagspressen gør det underholdende og humoristisk.
Gennem denne beretning bliver det også tydeligt at se den splittelse, der er internt i fagbevægelsen, og de mange problemer der følger. Bogen kan derfor først og fremmest bruges som et eksempel på, at fagbevægelsen kunne have opnået mere ved overenskomsterne, hvis de havde stået sammen og været solidariske.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe