Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 297 – 30. april 2010 – side 16

Sportens nådesløse profit

Arrangøren af verdensmesterskaberne, Fifa, får 94% af sin indtægt fra sponsor-aftaler – og står skruppelløst fast på sine “rettigheder“.

I Sydafrika taler Fifa om at slå ned på “begivenheds pirater“, som, hævder de, “forsøger at tjene på en begivenhed som de ikke selv bidrager med noget til“. Sig det til de mennesker som er blevet smidt ud af deres hjem.

Der er en halv million gadesælgere i Sydafrika. Deres arbejde er en central for flere millioner menneskers overlevelse. I Kwazulu Natal sælges der hver dag på gaden 28.000 tons kogt mielis – majskolber. Gadesælgere der laver billig mad til de bygningsarbejdere der opfører stadionet, er blevet smidt væk, efterhånden som selskaberne henter dyre catering firmaer ind.

Fifa insisterer på at alle “uofficielle“ gadesælgere bliver forment adgang til stadion-områderne. De ønsker alle fattige sydafrikanere langt væk når de tusinder af udlændinge der vil se kampene ankommer.

Al den flyturisme der er forbundet med 2010 verdensmesterskaberne, vil desuden gøre det til den, for miljøet, mest belastende sportsbegivenhed nogensinde. Stadionerne ligger hundrede af kilometer fra hinanden, hvilket betyder at de fleste besøgende sportsfans vil rejse med fly. De ekstra rejser vurderes at udlede omkring 2.8 millioner tons kuldioxid.

Hvad er regeringens svar på dette problem? Uddannelsesministeriet har indgået et “partnership“ med Coca Cola der skal lære elever at genbruge – til gengæld for gratis billetter til verdensmesterskaberne. Det vil ikke resultere i andet end masser af gratis reklame for Coca Cola i det sydafrikanske uddannelsessystem.

Det vil hverken hjælpe med at mindske miljøbelastningen eller den voksende fattigdom, der begge skyldes den forbandelse som verdensmesterskaberne er blevet for Sydafrika. De eneste vindere er de rige der står til at tjene milliarder.

Se også:
SAA 297: Sydafrika: Venter stadig på frihed

Flere artikler fra nr. 297

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Sydafrika
Sport

Siden er vist 1677 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside