Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 298 – 2. juni 2010 – side 5

Lånepakken til Grækenland går til bankerne

Det græske statsunderskud på 13,6 % betød, at spekulanterne frygtede, at Grækenland ikke kunne betale sin gæld. Derfor krævede de højere renter for at låne til Grækenland, hvilket bare gjorde situationen værre for den græske økonomi.

Da det viste sig, at grækerne faktisk ikke kunne betale lånene tilbage, kom der hurtigt en lånepakke fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF) til Grækenland.

Lånene til Grækenland gives ikke til den græsk velfærdstats overforbrug, som man kunne få indtryk af, hvis man følger med i de danske medier. Lånene går videre til de banker, især tyske og franske banker, der har spekuleret i at låne til Grækenland. Et gæt går på, at tyske banker har lånt Grækenland ca. 800 milliarder.

Den danske regering har givet 10 mia. kroner. Næsten halvdelen af de 24 mia. kr., som vi skal spare ifølge samme regering. Vi skal med andre ord skære ned for at finansiere lånepakken, og grækerne skal skære endnu mere ned for at modtage lånene.

Afvis gældspakken

Per Clausen siger: “Enhedslisten opfordrer de øvrige oppositionspartier og Dansk Folkeparti til at tvinge den danske regering til at afvise forslaget om at oprette en eurofond, som kan dække den gæld nødstedte lande har fået til bankerne“.

“Peoples of Europe rise up“ var parolen på et banner, som det græske kommunistparti brugte til at lave et bannerdrop fra Akropolis, under en endags generalstrejke i protest imod EU og IMF’s lånepakke.

Enhedslistens opfordring til at afvise lånepakkerne er lige så ønskværdig som den er usandsynlig. Derfor er det græske kommunistpartis parole langt bedre. Vi skal rejse os til modstand sammen med grækerne – ikke kun for grækernes skyld – også for vores egen. Det er både den græske og den danske regering, der skærer ned, mens bankerne får lov at fortsætte deres spekulationer med garanti for, at skatteyderne betaler, hvis de mister penge, mens de selv får lov at beholde profitterne.

Se også:
SAA 298: Lukker Grækenland ned?
SAA 298: På kanten: De forkælede danskere

Flere artikler fra nr. 298

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Grækenland

Siden er vist 2183 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside