Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 298 – 2. juni 2010 – side 9

Lukker Grækenland ned?

Jakob Nerup

Prisen for de såkaldte “redningspakker“ i Grækenland betales med massive stramninger af almindelige lønmodtagere. Men nedskæringerne møder modstand fra den mest militante arbejderklasse i Europa.

Generalstrejken den 5. maj var meget stærk. Grækenland er et land, hvor generalstrejker forekommer ofte. Der var generalstrejker 24. februar og en meget stor d. 10.marts. Men strejken 5. maj var ikke bare en af mange generalstrejker. Den havde kvaliteter til et reelt arbejder-oprør.

På Forfatnings pladsen i Athens centrum, konfronterede kæmpestore folkemængder uropolitiet, da de forsøgte at komme ind i parlamentet. Kampen flytter sig ud over det stadium, hvor en endags generalstrejke, eller en række en-dags strejker, er tilstrækkelige til at udtrykke arbejdernes vrede.

Omfanget af de økonomiske angreb på arbejderklassen -nedskæringer i de offentlige serviceydelser, job og pension, og at hæve pensionsalderen- er så store, at niveauet for kampen må stige for at stoppe det. Flere en-dags generalstrejker er ikke nok. Kampen må gå i retning af tidsubestemte strejker for de grupper af arbejdere, som er mest truet. Elektricitetsarbejderne kan komme ud i strejke snart. Hvis det bliver en all-out strejke, har det potentiale til at lukke Grækenland ned.

Udfordringer

Men der er et stort problem med den kamp. Selvom Grækenland har den største radikale venstrefløj i Europa, så lever de dominerende kræfter på venstrefløjen ikke op til udfordringen.

Grækenlands Kommunistiske Parti er enormt stort, men det er meget sekterisk. Deres strategi er at sige, “stem på os, fordi vi har svarene på krisen“.

En anden stærk venstrefløjskraft er en koalition af det radikale venstre, Syriza. De har altid leveret tvetydighed, hvor de har kombineret opportunistisk politik med revolutionær retorik. Denne tvetydighed kan ikke holde i den nuværende klassekampssituation. SEK, Socialistisk Arbejderparti, søsterorganisation til IS, er involveret i en anti-kapitalistisk koalition, Antarsya, som tiltrækker flere stærke kræfter, og som har en vis indflydelse på kampen.

Det er potentielt meget spændende for dem som vil slås og bygge en åben antikapitalistisk og kampduelig venstrefløj. “Modstanden mod pensionsreformen er i centrum for denne uges strejke,“ fortæller Panos Garganas, redaktør af avisen Arbejdersolidaritet, til Socialistisk Arbejderavis.

“Regeringen presser en nedskæringsplan frem på trods af stor modstand. Den vil hæve pensionsalderen, sammenlægge en række pensionskasser og reducere pensionerne. Det er en nivellering nedad. Vreden mod regeringen, og de europæiske og verdens ledere, fortsætter med at vokse.“

Generalstrejken vil ikke blive enden på den græske modstand. “Elektricitetsarbejderne har sagt, at de vil strejke i en 48 timers periode fra tirsdag i næste uge i protest mod angrebet på vores pensioner,“ siger Panos. “Og de offentlig ansatte i kommunerne overvejer at gå all-out, når planerne om større nedskæringer i deres sektor diskuteres i parlamentet. Tingene vil kun eskalere her.“

Se også:
SAA 298: Fakta: Grækenland
SAA 298: Lånepakken til Grækenland går til bankerne
SAA 298: På kanten: De forkælede danskere

Flere artikler fra nr. 298

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Grækenland

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2118 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside