Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 298 – 2. juni 2010 – side 11

Interview med Asylret

Kæmper for hvert enkelt menneske

Pernille Cauchi

Pernille Cauchi har talt med Said Parvin fra Asylret om kampen imod udvisninger og dansk asylpolitik.

Den kun 22-årige irakiske krigsflygtning Werzer blev den 17. maj i år tvangsdeporteret fra den lukkede afdeling i Center Sandholm, og kørt til Kastrup. I lufthavnen blev han i politiets varetægt ført til det fly ejet af Turkish Airlines, der skulle flyve ham til Ankara, og derfra til Baghdad. Werzer flygtede for 2 år siden fra Irak. Hans søster har fået permanent opholdstilladelse, men Werzer bliver nu stik mod konventionerne tvangsudvist.

Aktivister fra ’Stop Udvisningerne’ var til stede i lufthavnen i et forsøg på at komme i dialog med passagererne på det pågældende fly fra Turkish Airlines, og modtog en god og forstående respons fra dem. Kort forud for flyets afgang 17.25 skete der imidlertid noget, der gør det klart at regeringens udlændingepolitik ikke afspejler den brede befolknings ønsker. Det var hverken flygtningevenner, asylaktivister eller dedikerede ildsjæle, der forsøgte at sætte en stopper for udvisningen, men derimod stemmer og underskrifter fra flypassagerer, der opfordrede kaptajnen til ikke at flyve med tvangsudviste passagerer. Werzer kom aldrig ombord på flyet.
”Så vidt vi ved, er Werzer stadig i Danmark”, siger Said Parvin fra foreningen Asylret.

Werzers sag er en af de mange, som Asylret har været involveret i. Asylret er en forening, der hjælper mennesker på flugt. Flere har selv levet under jorden eller har mange års erfaring med uretfærdige afgørelser i asylsystemet. Asylret arbejder på FN’s Flygtningekonventions grundlag og har løbende mellem ti og tyve flygtningesager. Ofte lykkedes det for Asylret at få genoptaget afviste asylansøgeres sager. En af dem der har nydt godt af Asylrets arbejde er Elham. Elham var aktiv i modstanden mod det brutale præstestyre i Iran. Derfor blev hun forfulgt og måtte flygte til Danmark. De danske myndigheder nægtede hende i første omgang asyl, og hun var nødt til at gå under jorden. Hun levede skjult i Danmark i fire år. Takket være en frivillig sagsbehandler blev hendes sag genoptaget, og hun fik til sidst asyl. I dag er hun uddannet ingeniør og en af de ansvarlige far Asylrets omsorgsarbejde.

For andre har det ikke været muligt at forhindre tvangsudvisning. En af dem er Hussam Baiti, som blev udvist fra Danmark til Irak den 28. april og som har været i telefonisk kontakt med Asylret. Hussam fortæller Asylret, at han må sove på gaden, da han ikke har nogen bolig. Det er lykkedes ham at skaffe et tæppe, så han i nogen grad kan holde sig varm om natten. Han skifter hver aften til et nyt sted at sove for at mindske faren for at blive overfaldet eller arresteret. Hussam har ingen familie eller bekendte i Irak. Hans mor har permanent opholdstilladelse i Danmark og hans søster er dansk statsborger. Hans far og ældre bror blev dræbt af Saddam Husseins regime, hvorfor familien flygtede til Iran og siden til Danmark.

Den danske regerings behandling af asylansøgere er på en række punkter i modstrid med FN’s Flygtningekonvention og lader hånt om advarsler fra bl.a. Amnesty International og FN mod at tvangsudsende afviste asylansøgere til områder, hvor situationen ikke er betryggende. Asylret er også meget kritiske over for den sagsbehandling, som asylansøgere får i Danmark. Det kan fx tage under 14 dage at få afslag på asyl, men over et år at få besked fra flygtningenævnet om ens sag kan blive genoptaget. ”Den lange ventetid er helt umenneskelig”, siger Said Parvin fra Asylret.

Flere og flere forfulgte mennesker bliver tvunget til at gå under jorden i Danmark på grund af regeringens uacceptable indgreb i flygtninges rettigheder. De er flygtninge, men bliver behandlet som forbrydere. Firmaer udnytter dem som billig arbejdskraft. De er fuldstændig retsløse. De lever iblandt os som skyggemennesker, måned efter måned, år efter år. Der er ifølge Asylret sandsynligvis mere end 2.000 papirløse flygtninge i Danmark. Deres hverdag er præget af fattigdom sygdom og frygt. De afviste asylansøgere er blandt de allermest hjælpeløse i vores samfund.

Læs mere på www.asylret.dk

Se også:
SAA 298: Anmeldelse af "Afvist": “Man skal ikke kunne råbe og skrige sig til at blive i Danmark“

Flere artikler fra nr. 298

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Immigrationskontrol

Se flere artikler af forfatter:
Pernille Cauchi

Siden er vist 2553 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside