Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 298 – 2. juni 2010 – side 16

BP’s olieudslip

Olieforurening nu tilsat kemikalier

Christine Kyndi

Fra fly og både har BP indtil videre spredt ca. 4 mio. liter af kemikaliet Corexit for at sprede olien. Men ud over at kunne sprede olien har Corexit en række andre egenskaber: hovedpine, kvalme, åndedrætsproblemer, svien i øjnene, nedsættelse af fertiliteten, kræft og ødelæggelse af hjernefunktioner er nogle af dem.

Dårligt arbejdsmiljø til desperate fiskere

BP har hyret de fiskere, der pga. olien er gjort arbejdsløse til oprydningen. De har skrevet under på en erklæring om, at det ikke er BP’s ansvar, hvis der sker dem ulykker.

De fiskere, som BP har sat til at rydde op bliver udsat for en stor koncentration af kemikaliet Corexit. Ingen af arbejderne bærer gasmaske, og BP beskyldes for at true arbejderne med fyring, hvis de tager masker på. Fem boreplatforme på havet er blevet lukket pga. Corexit, og nogle af fiskerne er allerede blevet indlagt på hospitalet. Vinden har også ført kemikaliet mod land, og det har også allerede resulteret i indlæggelser. Alligevel nægter BP at Corexit er farligt og påstår, at fiskerne blot lider af solstik.

Fejer problemerne ind under gulvtæppet

Olieforurening er ikke noget, man kan rydde helt op efter. De store mængder olie suger ilten ud af vandet. Olieudslippet kommer på det værst tænkelige tidspunkt. Det er nu, massevis af fugle og fisk yngler i området. Corexit – det kemikalie som BP hælder ud over olien – bidrager til at suge ilten ud af vandet. Derudover forgifter olien en masse strande og vådområder i lang, lang tid fremover.

Ud over alt det gør Corexit det også sværere at samle olien op. Kemikaliet gør, at olien danner “tar balls“, klumper af olie, som synker til bunds. Her vil det ligge, og fra tid til anden vil strømmen føre det op på forskellige strande, som vil blive dækket af olien.

Ingen konsekvenser

Selvom olieselskaberne har skabt flere katastrofer ved at sætte hensynet til deres egen profit over miljømæssige og sociale hensyn skal man ikke tro at noget af det vil få konsekvenser.

I april 2009 gav Obamas administration BP lov til at undlade at lave en ellers lovkrævet rapport om deres indvirkning på miljøet. Og siden eksplosionen den 20. april har det statslige Minerals Management Service godkendt 27 offshore olieprojekter, hvoraf 26 blev undtaget for miljøkontrol (ligesom Deepwater Horizon blev det).

Den amerikanske stat korrupt

Staterne er afhængige af, at det går deres store virksomheder godt i konkurrencen, og de prøver derfor at beskytte dem og give dem fordelagtige vilkår. Da olie- og gasselskaberne er blandt de allerstørste, er der desværre ikke udsigt til at de vil blive underkastet nogen form for regulering for at sikre at ulykkerne ikke gentager sig.

Som et billede på hvilke konsekvenser eksplosionen vil få for BP, kan det nævnes, at de to medlemmer af senatet, der skal stå for undersøgelsen af ulykken (John McCain og Marry Landrieu) i 2008 modtog den 3. og 4. største valgkampagnestøtte fra BP.

Se også:
SAA 298: BP’s olieudslip: Historisk miljøkatastrofe

Flere artikler fra nr. 298

Flere numre fra 2010

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 2035 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside