Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 299 – 15. juli 2010 – side 7

Det mener vi

Teaterhær eller klassekamp?

Over hele Europa er den herskende klasse gået til angreb på arbejderklassen. I Grækenland, har arbejderne svaret igen med 6 generalstrejker i løbet af det sidste halve år. I resten af Sydeuropa har der også været store strejker.

Den 29. september har den europæiske fagbevægelse opfordret til fælles aktionsdag. Det er en glimrende mulighed for at vise, at vi også vil og kan strejke imod nedskæringerne.

Ny demonstration på vej

Efter succesen 8. juni indkalder har LO til demonstration den 5. oktober i forbindelse med folketingets åbning. Det har fået Fagligt Ansvar til at annoncere, at de vil indkalde til tillidsmandsmøde.

“Det kunne passende ligge 29. september, hvor den Europæiske Faglige Sammenslutning har annonceret en fælleseuropæisk aktionsdag mod nedskæringer. Tillidsmandsmødet kan så bruges til at forberede og mobilisere frem til en ny stor demonstration til Folketingets åbning den 5. oktober,“ siger Finn Sørensen fra Fagligt Ansvar og folketingskandidat for Enhedslisten.

Mødet giver muligheder for at forberede en landsdækkende strejke 5. oktober. Landsdækkende strejker kræver forberedelse, derfor er der også behov for et tillidsmandsmøde før slutningen af september.

Hvis et tillidsmandsmøde blev indkaldt i slutningen af august, kunne det bruges til af forberede strejke sammen med fortroppen af Europas arbejdere den 29. september, der så kunne gentages når folketinget åbner, hvis ikke Løkke og CO. har trukket nedskæringspakken tilbage.

Start organiseringen nu

Ligegyldigt hvornår der bliver holdt tillidsmandsmøde skal vi allerede nu begynde at opbygge netværk lokalt i de enkelte fagforeninger, på arbejdspladser og udannelsessteder.

Vi skal mobilisere både til demonstrationen og til tillidsmandsmødet, og vi skal organisere lokale møder, hvor vi diskuterer, hvordan vi rykker kampen fremad. En diskussion der bliver mere frugtbar hvis vi inddrager de sydeuropæiske erfaringer.

En af de vigtigste sydeuropæiske erfaringer er, at socialdemokraterne i Spanien og Grækenland er lige så ivrige med sparekniven som Berlusconi i Italien. Derfor kan vi ikke forlade os på en socialdemokratisk regering, men er nødt til at fastholde vores egne netværk.

En anden vigtig erfaring er, at éndags-strejker ikke er nok – ellers vil grækerne ikke have været nødt til at organisere seks generalstrejker. Hverken i Grækenland eller noget andet sted har fagbureaukratiet været parate til stå i spidsen for mere end éndags-strejker.

Hvis vi ikke endnu engang vil samles på slotspladsen for at gå hjem igen som fagbureaukratiets teaterhær, skal vi udnytte éndags-aktioner til at vinde opbakning til at fortsætte kampen i mere end en dag af gangen.

Se også:
SAA 299: Den økonomiske krise: Et nyt kapitel i klassekampen
SAA 299: BP-oliekatastrofen: Regering og olieindustri hånd i hånd

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 299

Flere numre fra 2010

Siden er vist 2268 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside