Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 300 – 12. august 2010 – side 9

Socialistisk Arbejderavis #300

December 1989: Støt oprørene i Øst – Socialisme er svaret

Jørn Andersen

Sådan lød forside-overskriften i Socialistisk Arbejderavis i december 1989. Den illustrerede i en nøddeskal en helt anden forståelse af de østeuropæiske samfund end alle andre politiske strømninger.

Fra borgerlige og socialdemokrater til det meste af venstrefløjen var man enige om én ting: Sovjetunionen og de andre stalinistiske regimer i Østeuropa var anderledes end i Vest.

DKP kaldte dem “den virkeliggjorte socialisme“ og synes det var godt. De borgerlige gav dem samme navn og brugte dem som skræmmebillede. SF mente også de var socialistiske og havde officielle parti-relationer til nogle af dem.

Statskapitalisme

For Socialistisk Arbejderavis handlede socialisme handler om arbejdermagt. Det havde der aldrig været i Østeuropa, og i Rusland var den blevet smadret af Stalin i slutningen af 1920erne.

Regimerne i Øst var også undertrykkende klassesamfund, de var statskapitalistiske. Vi opfordrede til arbejderoprør og revolution i Øst – ligesom i Vest.

Glasnost fra oven – og fra neden

Fra starten af 1980erne indså dele af statsbureaukratiet i Rusland, at de var nødt til at omstrukturere (perestrojka) for at klare sig i konkurrencen.

Under ledelse af Gorbatjov lancerede de små, demokratiske reformer fra oven (glasnost) for at få folkelig opbakning til at vinde over de konservative dele af bureaukratiet.

Men det tog mange arbejdere og intellektuelle lidt for bogstaveligt for Gorbatjov. Der blev oprettet tusindvis af debatfora for at diskutere udvidet demokrati. Der var protester mod den storrussiske undertrykkelse af nationale mindretal.

Titusinder af minearbejdere strejkede i sommeren 1989 – og vandt. Glasnost fra oven blev til glasnost fra neden i Rusland – og bredte sig til de østeuropæiske lande.

Gorbatjov havde problemer nok med arbejderne på hjemmefronten, og uden militær støtte fra Moskva faldt regimerne i Østeuropa som dominobrikker på få måneder. Kort efter brød Sovjetunionen sammen.

Venstrefløjens forvirring

Mens de fleste almindelige arbejdere i Vesteuropa jublede sammen med os over regimernes fald i Øst, var forvirringen på venstrefløjen total.

DKP gik i opløsning. SF tilsluttede sig nu Margaret Thatchers dogme: “Der er ikke noget alternativ til markedet.“ De opgav på kort tid enhver idé om, at samfundet – og økonomien – kan styres demokratisk.

Socialisme

Socialistisk Arbejderavis sagde i stedet, at det ikke var socialismen, men statskapitalismen, der var brudt sammen. Og at selv om det var sket efter oprør fra neden, så var det blot en ny magtelite – faktisk ofte de samme med nye kasketter – der havde magten.

USSR’s sammenbrud havde to positive resultater: I Østeuropa blev det nu igen muligt at organisere selvstændige fagforeninger og arbejderpartier – en afgørende forudsætning for reel forandring fremover.

For det andet – og globalt set vigtigere – så blev det nu muligt at vinde socialisme-begrebet tilbage som det projekt for menneskelig frigørelse, det havde betydet for den socialistiske bevægelse, som bl.a. Marx, Lenin, Luxemburg og Trotskij tilhørte. Stalinismen var død.

Desværre gik de fleste på venstrefløjen i defensiven på disse afgørende spørgsmål. Mens Socialistisk Arbejderavis var en af de få der fastholdt ideerne om socialisme.

Se også:
SAA 300: Socialistisk Arbejderavis #300

Flere artikler fra nr. 300

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
1989: Murens fald/Stalinismens sammenbrud

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2133 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside