Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 300 – 12. august 2010 – side 9

Socialistisk Arbejderavis #300

Klassekamp og ny venstrefløj på vej

Jørn Andersen

De seneste 10 år har været præget af nedskæringer, imperialistiske krige og racisme på den ene side og stigende modstand og en venstrefløj i vækst på den anden side.

Fra strejkerne i Frankrig i december 1995 var første tegn på den globale modstand. Men de mange protester, hver gang WTO, IMF, G6/7/8/20, EU og Verdensbanken mødtes viste at modstanden voksede globalt. Disse organisationers politik havde hidtil været ukendt for de fleste. Nu blev det tydeligt, at “globalisering“ betød markedsgørelse til gavn for eliten.

Nej til krig

Den 15. februar 2003 demonstrerede omkring 30 millioner mennesker kloden rundt mod Irak-krigen, heraf 30.000 i Danmark.
Krigsmodstanden mærkede de politikere, der havde stået i spidsen for at starte krigen. Bush, Blair, Aznar (Spanien), ja selv Fogh, blev stemplet som krigsforbrydere, og hadet af millioner.

Muslimhetz

Men mange steder lykkedes det at splitte venstrefløjen med snakken om “reaktionære mullaher“.

Socialistisk Arbejderavis er stolte over, at vi ikke er faldet for den form for racistisk hetz. Vi har skrevet utallige artikler om, hvorfor det er en pligt for socialister at forsvare muslimer mod hetzen – på samme måde som vi ville forsvare jøderne mod hetz i 30erne.

Velfærdskamp og krise

Racismen tjener først og fremmest det formål at splitte arbejderklassen. Men vi har de seneste år set andre ting, der har samlet: Kampen om velfærden.

I 2006-7 så vi i Danmark 3 store demonstrationer i løbet af 18 måneder på mellem 50.000 – 100.000 deltagere. Der har været mindre, men betydelige protester af fx uddannelsessøgende. De offentligt ansattes overenskomstkamp i 2008 havde en hidtil uset sympati fra det store flertal i arbejderklassen – og en stor aktivitet fra de “menige“ offentligt ansatte selv.

Det er et billede, der har gentaget sig i stort set alle europæiske lande. Der er en vigtig konklusion på denne kendsgerning: Problemet er ikke, om arbejderklassen vil slås – det vil den gerne, hvis den tror den kan vinde. Problemet er, om venstrefløjen kan vise en konkret vej, som gør at kampen kan vindes.

Hvis kampen skal vindes kræver det organisering af de arbejdere som vil argumentere for fælles kamp, tør udfordrer fagbureaukrater, når de helst vil nøjes med symbolsk modstand. Og som vil et bevidst opgør med den borgerlige ideologi.

Flere organiserede socialister i bevægelsen

Internationale Socialister og ISU vil gerne skabe en sådan organisering. Derfor argumenterer vi hele tiden for, at vi både skal opbygge bevægelse og modstand – men samtidig sikre at langt flere bliver organiserede socialister, så vi står stærkere til næste kamp. Socialistisk Arbejderavis har i 300 numre været et vigtigt redskab for at gøre dette.

Se også:
SAA 300: Socialistisk Arbejderavis #300

Flere artikler fra nr. 300

Flere numre fra 2010

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2019 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside