Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 300 – 12. august 2010 – side 11

Støt vores soldater – træk dem hjem!

Alexander Lassithiotakis

Det officielle Danmark forbereder sig til at hylde de udsendte danske soldater ved den ceremonielle flagdag den 5. september. I virkeligheden handler det dog mere om at retfærdiggøre udsendelsen af soldater end reel bekymring for soldaternes ve og vel.

Billedet, der ligger lige under propagandaens overflade, er noget mere dystert, end regeringen ønsker at anerkende.

Et stigende antal soldater søger psykologhjælp med symptomer som søvnløshed, øget aggressivitet og generel rastløshed. I perioden 2000 til 2009 har der været en firedobling i antallet af oprettede journaler hos Forsvarets Psykologer. Og ifølge forsker ved Statskundskab, Københavns Universitet, Mikkel Vedby Rasmussen, kan man aflæse i statistikkerne, at kampene i Afghanistan bliver betydeligt hårdere fra 2007. I 2010 er der allerede nu flere henvendelser end i hele 2006.

Flere af dem, der henvender sig til en psykiatrisk skadestue, bliver ifølge Sundhedsstyrelsens undersøgelse afvist. Formanden for organisationen “Krigsveteraner og Pårørende“ beretter om flere tilfælde, hvor soldater har tyet til kriminalitet for efterfølgende at kunne få hjælp gennem en behandlingsdom. Desuden oplever mange soldater, at det tager lang tid – op til 3 år er helt almindeligt – at få behandlet sin sag i kommunerne, der ikke bare sådan giver diagnoser, som også medfører ret til serviceydelser.

En undersøgelse fra Hærens Konstabel- og Korporalforening viser, at 281 soldater, der har været udsendt til Balkan, Irak eller Afghanistan, har forsøgt selvmord, flertallet af dem efter at de er blevet skilt og har mistet kontakten til deres børn.

Ét er officiel støtte i form af flagdage og ceremoniel heppen.

Men noget andet er reel bekymring for soldaternes ve og vel. Uanset om der nu reelt bliver gjort noget for at forbedre forholdene på de psykiatriske skadestuer, eller om man indfører den ene eller den anden slags psykologisk screening inden udsending eller ej, står den simple sandhed tilbage: Havde regeringen reelt bekymret sig om soldaternes helbred, havde de holdt op med at sende dem ud i en beskidt krig, der giver selv de overlevende store ar på sjælen.

Det er baggrunden for, at Nej til Krig samtidig med den officielle flagdag den 5. september organiserer en demonstration med parolerne “Støt vores soldater – træk dem hjem“ og “Husk alle krigens ofre – danske såvel som irakiske og afghanske.“

For yderligere informationer, kontakt Lene Junker, tlf. 2323 0722 – eller se mere på www.nejtilkrig.dk

Se også:
SAA 300: Afghanistan: Flertal mod krigen
SAA 300: WikiLeaks afslører magthavernes spin

Flere artikler fra nr. 300

Flere numre fra 2010

Se flere artikler af forfatter:
Alexander Lassithiotakis

Siden er vist 2151 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside