Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 301 – 18. september 2010 – side 4

Efter klimatopmødet

“De tiltalte frifindes“

Jørn Andersen

Sådan sluttede en farce af en retssag mod to klimaaktivister, der blev præventivt anholdt under topmødet i december.

Frifindelsen kom den 31. august. De tiltalte, Noah Weiss og Natasha Verco, sad varetægtsfængslet i godt 3 uger.

De var ikke anklaget for nogen konkret forbrydelse, men for at have planlagt et eller andet. Politianklager Line Steffensen erkendte før retssagen problemet over for Dagbladet Arbejderen:

– Det er lidt som at tage en krystalkugle og spå. Vi vil jo have dem straffet for noget de ville have begået, hvis ikke de var blevet anholdt. Det er en udfordring.

Politiet krævede fængselsstraf og efterfølgende udvisning, men byretten fandt ingen gyldige beviser mod de to – trods længere tids telefonaflytning.

Flere retssager

Dette er kun en af en længere række sager. I januar blev de “almindelige småsager“ (ballade, hærværk etc.) mod 14 personer afsluttet med frifindelser eller kortere straffe.

Greenpeace-sagen, hvor 4 aktivister fremviste et banner for deltagerne ved et hofbal på Christiansborg, er endnu ikke afsluttet.

Politi-juristerne mente umiddelbart efter aktionen, at ca. 20 aktivister straks burde være løsladt med advarsel eller bøde – men blev underkendt af politiledelsen. Også her er der anvendt omfattende telefon-aflytning. Et par af disse er efterfølgende kendt ulovlige af retten.

Anklage mod talspersoner

Den alvorligste retssag er mod de to talspersoner for Climate Justice Action (CJA), Tannie Nyboe og Stine Gry Jonassen. Den finder sted i oktober.

De er anklaget for at have organiseret Reclaim Power-aktionen 16.december. Retssagen har fra politiets side klart til formål at begrænse mulighederne for civil ulydigheds-aktioner.

Der skete ingen vold ved aktionen, og ingen – udover demonstranterne selv – kom til skade. Alligevel risikerer Tannie og Stine et års fængsel eller mere.

De 968 anholdte 12. december

Den sidste retssag går den anden vej. 250 af de 968 anholdte ved demonstrationen People First – Planet First 12. december har anlagt erstatningssag mod politiet for uberettiget anholdelse. De kræver hver 15.000 kr. i erstatning, i alt knapt 4 millioner kr.

Retssagen er i gang, og politiet har erkendt, at de har anholdt for mange – men ikke hvor mange for mange.

Udfaldet var ikke kendt ved redaktionens slutning.

Flere artikler fra nr. 301

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
COP-15

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2250 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside