Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 306 – 10. februar 2011 – side 6

Nedskæringer på hospitaler i Region Midtjylland

Christine Kyndi

Når der skal skæres en halv milliard på hospitaler i Midtjylland skal der skæres dybt. Så dybt, at de borgerlige vælger at forlade forhandlingsbordet og overlader det til S og SF at gennemføre den dybt asociale politik, som er fastlagt af de borgerliges partifæller på Christiansborg.

S og SF vælger at tage ansvaret for, at VKO’s nedskæringspolitik bliver ført ud i livet, og kaster sig over opgaven med at skære ned. Samtidig kritiserer regionsrådsformanden Bent Hansen fra Socialdemokratiet i skarpe vendinger de borgerlige for ikke at turde vise ansvar.

Flere nedskæringer – og protester

Nedskæringerne og svækkelsen af det offentlige sundhedsvæsen til fordel for det private har været en af VKO-regeringens kerne-prioriteter. Årlige besparelser og krav om, at effektiviteten skal stige med 2 pct. om året, uden at der tilføres flere penge, har været med til at svække de offentlige hospitaler.

Region Midtjyllands hospitaler skulle spare 1,14 milliarder kroner i 2009-2010, og i 2011-2012 skal de så spare 455 millioner kroner – hvilket ifølge Dansk Sygeplejeråd svarer til at nedlægge 1.400-1.600 stillinger.

”En halv milliard er rigtigt mange penge. Ikke mindst taget i betragtning, at vi også de tidligere år har foretaget væsentlige besparelser og omstillinger på hospitalerne,” siger regionsdirektør Bo Johansen og peger på, at besparelserne er en konsekvens af dels for lavt bloktilskud fra regeringen, dels at der er brug for flere behandlinger af patienter.

Med spareplanen skal der centraliseres specialer, slås hospitaler sammen, nedlægges senge, bruges mere ambulant behandling og spares på administrationen. En af de afdelinger, der skal flyttes, er børneafdelingen i Randers.

Når afdelinger nedlægges og flyttes til et nyt hospital, er det langtfra alle afdelingens penge, der følger med. Bo Johansen peger på, at som en grov regel får det nye hospital kun 25 pct. af det beløb, det har kostet at drive afdelingen. ”Det er en kæmpe udfordring, og det kan ikke lade sig gøre,” siger han.

Siden 2007 har der været flere protester i Midtjylland mod nedskæringerne på sundhedsvæsenet. Efterhånden er protesterne vokset. I Viborg gik 1.300 mennesker i protest fra sygehuset til regionshuset, hvor regionsrådet var i gang med forhandlingerne.

Tager ansvar for de borgerliges politik

I et interview til DR TV-avisen sagde Bent Hansen om de borgerlige: ”Det er de partier, der løber rundt og taler om økonomisk ansvarlighed, og når vi så skal træffe de vanskelige beslutninger, så stikker de halen mellem benene og forsvinder.”

Forhandlingerne i Midtjyllands regionsråd havde til formål at fordele de allerede fastlagte nedskæringer på de enkelte områder. I rådet sidder 41 medlemmer – 21 af dem er fra S og SF, som altså har flertal alene.

Men selv om de har flertal, og selvom de borgerlige udvandrede – og dermed fralagde sig ansvaret for deres egen regerings politik – vælger S-SF at slutte sig sammen med en radikal og en løsgænger valgt ind for Fælleslisten og sørgede for at realisere VKO-regeringens nedskærings-politik.

Venstre, Konservative, DF og en enkelt kristendemokrat kan dermed skubbe skylden for nedskæringerne over på S-SF. Tilsyneladende har de borgerlige rene hænder.

Det er grunden til at Anne V. Christensen, medlem af regionsrådet for Venstre, kan skrive på sin hjemmeside: ”Venstre kæmper for lægebiler i Randers og Horsens – igen”. Også DF har taget kritikken af det nye spareforlig og centraliseringen op.

Flere artikler fra nr. 306

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand (DK)

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 2212 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside