Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 307 – 7. marts 2011 – side 10

Fagforeningsmand fra Wisconsin, USA

”De vil ødelægge fagforeningerne”

Jørn Andersen

I flere uger har hundredtusindvis, især i USA’s midt-vestlige stater, protesteret mod nyvalgte republikanske guvernørers angreb på offentligt ansatte fagforeningers forhandlingsret. Centrum for protesterne har været Wisconsin.

Socialistisk Arbejderavis har talt med Charlie Dee, næstformand Milwaukee-afdelingen af lærernes fagforening, American Federation of Teachers. Milwaukee er den største by i Wisconsin (en delstat på størrelse med Danmark), mens Madison, hvor de største protester er foregået, er hovedstaden.

Hvad handler protesterne om?

Protesterne er en reaktion på guvernør Walkers forsøg på at gennemføre en lov, der vil ødelægge offentligt ansattes fagforeninger. Han vil fjerne 50 års lovgivning og gøre det umuligt for fagforeninger at fungere.

Det eneste de vil få lov til at forhandle er lønninger, og lønnen vil ikke få lov at stige mere end inflationen. Arbejdsgiveren må ikke længere opkræve kontingent for fagforeningen.

Fagforeningerne kan ikke længere forhandle om fx antallet af elever i klassen. Lærerstaben vil ikke længere kunne deltage i at udvikle pensum eller udvælge lærebøger. Meget af det, vi har forhandlet om gennem årene, har handlet om at udvikle kvaliteten i undervisningen.

De vil fjerne klagemuligheder, så lærere kan fyres uden grund uden at have nogen form for beskyttelse.

Det vil ødelægge fagforeningerne i den offentlige sektor. Det er grunden til, at vi har demonstreret.

Hvad har gjort mest indtryk ved protesterne?

Der er flere ting. Den ene er alene antallet af folk, der har protesteret. For en uge siden var der 100.000. 100.000 – jeg troede aldrig jeg ville komme til at opleve det. Jeg har været til store landsdækkende demonstrationer i Washington DC, men ikke i Wisconsin.

En anden ting var, hvordan demonstranterne rakte på tværs af klasser og generationer. Mange af demonstranterne er ikke fra offentlige fagforeninger. De er fra fx rørlæggernes fagforening, maskinarbejdere og andre fra den private sektor, som ikke er ramt af dette.

Jeg har aldrig set fagbevægelsen samle sig om noget som dette.

Mange folk indrømmer, at de har stemt for Walker. Republikanerne appellerer til folk fx ved at sige, at Demokraterne vil inddrage deres jagtriffel – Wisconsin er en stat, hvor der er mange jægere, mange arbejdere går på jagt.

Der er så mange folk, der siger: ”Ja, jeg stemte for Walker, og jeg aldrig gøre det igen.”

I 70erne forsøgte jeg og andre på venstrefløjen at udvikle en alliance mellem studenter og arbejdere, sådan som det skete i 1968 i Frankrig. Det var en total fiasko.

Men nu har denne guvernør gjort noget, som ingen af os kunne gøre i 70erne. Nu har vi en arbejder-studenter-alliance, og både offentligt og privat ansatte sammen.

Vi har hørt mest om protesterne i og uden for Madison Capitol. Har der været protester andre steder?

Ja, der har været mange andre. Fx i går (lørdag 5.3) opfordrede organisatorerne i Madison til ikke at komme til Madison og i stedet deltage i lokale protester over hele staten.

Fx er min fagforening involveret i en kampagne for at få senatoren trukket tilbage. Så vi havde hundredvis af mennesker, som gik fra dør til dør med underskriftslister. Og det skete ud over hele staten.

Men på trods af dette dukkede 50.000 mennesker alligevel op i Madison i går. Filmskaberen Michael Moore talte til dem. Der var ingen der vidste, at Michael Moore ville være der. Han dukkede bare op.
50.000 mennesker dukkede spontant op i Madison, uden at organisatorerne havde opfordret til det. Det giver dig en idé om intensiteten i dette.

Guvernør Walker har prøvet at splitte offentligt og privat ansatte. Har det virket?

De private fagforeninger er meget svagere end de offentlige, kun 7 eller 8 pct. er organiseret i den private sektor. Der var både fagforeningsmedlemmer og ikke-fagforeningsmedlemmer dér.

Walkers strategi er at vende én del af arbejderklassen mod en anden del. Det er slået fuldstændigt fejl. Meningsmålinger fra i går viser, at mellem 55 og 63 pct. af befolkningen i Wisconsin er fuldstændigt imod, hvad Walker er i gang med.

En anden grund til, at han gør det, er, at virksomhederne bruger millioner af dollars på politiske kampagner for republikanernes kandidater. Og det eneste, der trækker den anden vej, er de penge, som fagforeningerne giver til Demokraterne – selv om det er langt mindre end hvad republikanerne får.

Hvis man ødelægger fagforeningerne i den offentlige sektor, så vil det føre til et permanent republikansk flertal. Walkers mål er at ødelægge demokraterne, så republikanerne kan have flertal.

Hvad skal der ske nu?

Næste lørdag vil vi prøve på at få den største demonstration nogensinde: Over 100.000 i Madison.
Indtil da arbejder vi på at samle underskrifter for at få senatorerne sendt på omvalg. I Milwaukee kræver det 20.000 underskrifter. Og det regner vi med at få!

Flere artikler fra nr. 307

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
USA internt efter 1990

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 3727 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside