Socialistisk Arbejderavis
Nr. 310 – 1. juli 2011 – side 9
Spanien i oprør
Mette Hermansen + Jesper Juul Mikkelsen
’Intet job, ingen uddannelse, ingen fremtid, ingen frygt’ stod der på et af de hjemmelavede skilte som var med på en af de mange demonstrationer d. 19. juni. Den dag tog omkring en million mennesker del i 50 demonstrationer over hele Spanien mod stramninger, bankfolk og det politiske system.
Bevægelsen startede 15. maj i år da Puerta del Sol som var den første plads der blev besat i Madrid og bevægelsen Democracia real ya! (Ægte demokrati nu!) så dagens lys. Siden den dag har besættelser af pladser bølget frem og tilbage over hele Spanien med op til 150 pladser besat samtidig.
Ægte demokrati
Democracia real ya! blev i starten organiseret omkring centrale assemblies som besluttende organ. Det betød, at alle beslutninger skulle tages i plenum på pladserne. Alle havde lige taleret, ordet var frit og alt blev organiseret via basisdemokratiske beslutningsprocesser.
Efterhånden som folkemængden på visse pladser voksede til flere tusinder, delte man sig op i forskellige, mindre lokalråd. Dette har betydet at bevægelsen i Spanien er begyndt at slå rødder i forstæderne til de store byer.
En ny generation af ledere
I enhver bevægelse rejser spørgsmålet om retning og lederskab sig. Bevægelsen i Spanien er ingen undtagelse.
Det nye og fremadrettede i bevægelsen i Spanien er den seriøsitet, man har til hinanden. Der er ikke tale om blot at møde op til en demonstration og så smutte hjem til hverdagen bagefter. De store og til tider lange møder på pladserne er stedet, hvor lederskabet til en ny stærk bevægelse er i gang med at blive født.
Som Miguel fra Sevilla forklarer det:
”Der er en løbende diskussion om, hvilke krav vi skal rejse. Der er nogle, der vil reformere valgsystemet for at forhindre, at de to største partier bliver favoriseret. Og der er andre grupper, som diskuterer anti-kapitalisme, og hvordan bevægelsen skal forholde sig til arbejderklassen.
De vigtigste slogans her i Sevilla er: ’Det ser ud som demokrati, men det er det ikke’ og ’Fra Kairo til Sevilla, vi er ikke slaver’. Der er også et slogan, der siger: ’Der er intet demokrati, hvis markedet regerer’.
Folk taler om arbejdspladser, arbejdsløshed, boliger, om at tage penge fra bankerne og så videre. Folks ideer ændrer sig, og bliver generaliseret til en kritik af hele systemet.”
Protesterne spredes
Vi har set lignende protester i både Frankrig, Portugal og Grækenland, hvor befolkningerne som i resten af Europa står over for nedskæringer og øget arbejdsløshed.
Også i Danmark tog herboende spaniere initiativ til en støttebevægelse til fordel for de aktionerende på pladserne. Det er indtil nu blev til flere demonstrationer på Rådhuspladsen i København og ugentlige møder for alle interesserede.
Indtil nu har vi diskuteret, hvordan den europæiske bevægelse kan bringes til Danmark, og vi diskuterer løbende socialistiske og anarkistiske alternativer til kapitalismen.
Billedtekst:
Spanien har på det seneste set massive protester på Puerta del Sol, den centrale plads i Madrid
Se også:
SAA 310: Grækenland: ”Strejker ryster magthaverne”
SAA 310: Athens modstand udløser krise hos eliten
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe