Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 311 – 19. august 2011 – side 7

Hvad handler valget om?

Jørn Andersen

Uanset hvornår Lars Løkke vælger at udskrive folketingsvalg, så er valgkampen allerede startet. Valget vil præge al dansk indenrigspolitik i efteråret frem til valget.

Men hvad handler valget om?

Afskaf VKO

For det første handler det om at komme af med 10 års VKO-regering. Det har der ifølge meningsmålingerne været et stabilt flertal i befolkningen for i op mod 2 år.

I VKO’s ti år er der ensidigt ført politik til gavn for eliten. VKO har gjort Danmark til krigs-nation. Og VKO har gjort racisme og muslimhetz til en fast bestanddel af politikken og retorikken.

Så der er al mulig grund til at sige: Nok er nok – afskaf VKO.

Ny politik?

Parlamentarisk er der kun ét alternativ: En S-SF-regering. Men det bliver ikke et opgør med 10 års VKO-politik.

S og SF har i praksis stemt for langt det meste af VKO’s økonomiske politik, VKO’s krigspolitik, VKO’s udlændingepolitik osv. Også S-SF vil føre politik for eliten og erhvervslivet – blot med en lidt anden retorik.

Det er ligesom med Obama efter Bush: Indpakningen er pænere, men indholdet er uændret.

Hvorfor stemme?

Kan det hele så ikke være lige meget, hvis forskellen mellem VKO og S-SF er så lille? Hvorfor overhovedet stemme?

Nej, det kan ikke være lige meget. Forestil dig dagen efter valget på din arbejdsplads eller skole: Hvis VKO vinder, vil de højreorienterede og cheferne hovere.

De vil bruge anledningen til at prædike endnu mere disciplin og marked. Fagligt aktive, krigsmodstandere og anti-racister vil have lidt endnu et nederlag.

Omvendt: Hvis S-SF vinder, kan det åbne en debat om, hvad valget skal betyde: Hvordan får vi gjort op med racismen, krigspolitikken og økonomisk politik for eliten?

En S-SF-regering vil være lettere at presse, fordi den er valgt på, at folk ønsker en mere progressiv politik. Men det forudsætter, at der er nogen til at presse.

Socialister og valg

Under en borgerlig regering kan folk håbe på, at ”hvis bare vi fik en S-SF-regering”, så ville tingene være anderledes.

Med en S-SF-regering får vi testet den ”teori” i praksis: Der er kun er meget få ting, der vil blive anderledes.

Det giver mulighed for – med baggrund i, at flertallet har stemt for forandring – at tage reelle diskussioner om, hvordan vi får forandring.

Her vil socialister argumentere for, at reel forandring kun kan komme fra neden: Gennem strejker, protester, demonstrationer – kort sagt gennem kollektiv organisering af kolleger og medstuderende.

Styrk kampen i hverdagen – stem Ø på valgdagen

Socialistisk Arbejderavis opfordrer til at stemme på Enhedslisten, fordi det er den eneste mulighed for at markere modstand på stemmesedlen.

Men det afgørende er at styrke kampen i hverdagen. Et nederlag til VKO vil give selvtillid til alle, der ønsker et opgør med elitens politik.

For at omsætte den selvtillid til reel forandring opfordrer vi alle til ikke kun at bruge valgkampen til at stemme på liste Ø – men især til at diskutere og organisere kampen fra neden.

Flere artikler fra nr. 311

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 1987 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside