Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 315 – 9. december 2011 – side 9

Hvem er overklassen?

Kapitalisternes pæne facade

Robert Lange

Denne uges føljeton om den danske overklasse sætter tøjkoncernen Bestseller i fokus. Bestseller er et af landets største koncerner med 9 forskellige mærker, en omsætning på over 1,9 milliarder og et overskud på 985 mio., euro vel at mærke.

Blandt Bestsellers mærker er blandt andre: Jack & Jones, Only, Vero Moda, Pieces og Selected. Koncernen har 2500 forretninger i 46 lande verden over, så der er tale om en pænt stor koncern.

Den ejes 100 % af familien Holch Povlsen, som også har alle bestyrelsesposter. Det er dermed ikke blot et imperium, men et sandt familieimperium. Det er dog relativt nyt, firmagrundlæggelsen sker i 1975 da Troels Holch Povlsen åbner sin første butik i Brande, syd for Herning.

Netop pga. koncernens størrelse og hastige udvikling tilbage fra sin grundlæggelse for 36 år siden, fremhæves den gerne i mainstream- og finansmedierne som det virkeliggjorte virksomhedseventyr, hvor én mands forretningssans, jernvilje og utrættelighed fører til stor rigdom og succes.

Familien Holch Povlsen er mediesky, holder sig for sig selv, og interviews er derfor sjældne. Til gengæld portrætteres de gerne i medierne som den pæne og tilbageholdende milliardærfamilie som i bund og grund er forblevet jysk, fornuftig og mådeholden. Når en familie i så stor grad som her, er ensbetydende med en koncern, smelter familie og koncern nærmest sammen til et.

Det er derfor i familiens store interesse, at deres image som seriøse, almindelige og mådeholdende, bliver overført til koncernens almene image udadtil, således at denne fremstår som mere menneskelig og fornuftig, end den udnyttelsesmaskine den egentlig er. Har man 985 mio. euro i overskud, så kommer disse penge altså ikke blot ud af luften eller ved tilbageholdenhed, men er taget direkte op af lommerne på de ansatte.

Bag facaden

Bestseller vil gerne fortælle, at de behandler deres ansatte i Bangladesh, hvor en storm del af deres tøj produceres, godt. De fortæller offentligheden om deres humane og værdige produktion.

Samtidig er det udregnet, at mindstelønnen i Bangladesh kun er på 35% af den løn, som er nødvendig til at overleve. Det er meget tvivlsomt om vestlige firmaer, herunder Bestseller, vælger at betale deres ansatte over 3 gange så meget som loven kræver, for at give deres ansatte en værdig tilværelse.

Det ser unægtelig ud til, at staten Bangladesh ser sig tvunget til at fastsætte en mindsteløn så lav, at vestlige firmaer kan tiltrækkes for at skabe arbejde og industri, som ikke er til stede. Stat og befolkning er tvunget i knæ af et system af international konkurrence, koncerner imellem.

Bestseller proklamerer også, at de ikke tillader skadelige kemikalier i deres produkter, overhovedet. Der henvises gerne til deres egne kemikalieretningslinjer. Her finder man en liste over en række farlige kemikalier, som de ikke tillader i deres produkter.

Hvad der dog er paradoksalt er, at Bestseller fastsætter en bestemt mængde for hvert kemikalie, så hvis kemikaliet er til stede i produktet under denne mængde, antages det, at det slet ikke er der. Hvad der dog er direkte chokerende for undertegnede, som rent faktisk er kemistuderende, er at disse minimumskoncentrationer er tårnhøje.

Bestseller tolererer de hormonforstyrrende alkylphenoler, chlorerede opløsningsmidler, hvoraf nogle blev forbudte i vesten i 70erne, bromerede flammehæmmere som akkumulerer i fedtvæv, tungmetaller som cadmium, chrom, bly, kviksølv og jeg kunne fortsætte. Bestseller lader bare som om de ikke er der. Bedre bliver det ikke af, at Bestseller selv foretager mange af procedurerne, når de skal undersøge hvor meget kemikalie deres produkter indeholder. Listen over kemikalier i tøjet er meget længere, dette var blot de grelleste eksempler.

Det er åbenlyst, at retningslinjerne er lavet således, at en person som ikke er kyndig i kemisk analyse misforstår retningslinjerne. Således at det fremstår at Bestseller ikke bruger farlige kemikalier i fremstillingen. Jeg kan ikke understrege nok, at det stik modsatte er tilfældet.

Det største chok fik jeg, da jeg læste at Bestseller tillader hele 10 mg rent kviksølv pr kilo beklædning. Dette understreger særligt kynismen i det åbenlyse forsøg på vildledning, når man samtidig hævder, at der ingen farlige kemikalier er i tøjet.

Professionel løgn

Det kan godt være, at Bestseller fremstår som en fornuftig virksomhed, som gør deres ypperste for at leve op til vores forestillinger om et sundt og værdigt produkt. Virkeligheden ser dog noget anderledes ud.

De ansatte udnyttes, og de tillader deres produkter at være så forurenede, at hvis der var tale om samme mængde forurening på en grund eller mark, ville man højst sandsynligt ikke dyrke noget eller bygge der.

Dette udstiller hvorledes kapitalisterne bruger store kræfter på at sløre deres aktiviteter, og dermed beholde magten over samfundet. Hvis offentligheden bliver for bevidst om kapitalisternes metoder, betvivler de deres legitimitet.

Dette gælder også Bestseller som anvender professionelle løgne for at opbygge en pæn facade, og fremstå bedre end de er.

Se også:
SAA 315: Den rigeste 1% i Danmark

Flere artikler i serien Hvem er overklassen?

Flere artikler fra nr. 315

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Robert Lange

Siden er vist 2543 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside