Socialistisk Arbejderavis
Nr. 315 – 9. december 2011 – side 9
Den rigeste 1% i Danmark
Jesper Høi Kanne
Vi hører ofte, at vi lever i et meget lige samfund. Men tal fra Danmarks statistik viser, at den rigeste procent af vores befolkning ejer 32% af landets nettoformuer.
Occupy Wall Street, og den bevægelse verden over der er inspireret af dem i New York, har med stor succes udbredt sloganet Vi er de 99%!.
Budskabet er, at de 99% af den brede befolkning, bliver snydt til at betale for krisen med arbejdsløshed, lønnedgang og nedskæringer, mens banker og koncerner – og de rigeste 1% der ejer dem – bliver forgyldt. Men hvor meget ejer den rigeste 1% af befolkningen?
Sloganet er ikke taget ud af den blå luft. Den nobelprisvindende professor i økonomi, Joseph Stieglitz, skrev i maj i magasinet Vanity Fair: "De rigeste 1 procent tjener 25 procent af nationens indkomst (i USA red.), og ser man på landets samlede værdier, kontrollerer den ene procent 40 procent af disse."
Men hvordan ser det ud i Danmark? Tal fra Danmarks Statistik viser, at tendensen er den samme i mindre størrelse: Den rigeste procent af danskerne står for 6,7% af den samlede indkomst før skat (løn, overskud af selvstændig virksomhed, aktiekursgevinster) – og betaler 7,9% af de samlede skattebetalinger (indkomstskatter, ejendomsværdiskatter og skatter af kursgevinster på aktier).
Og hvad så med formue? Den rigeste procent af danskerne ejer 32,8% af danskernes nettoformue (penge i banken, værdipapirer og boligformue). Og det er en da uden, at kunne få overblik over den komplette formue, da der ikke betales formueskat i Danmark.
Hvad de rige gemmer på af dyre biler, kunst, antikviteter, smykker og anden luksus, er ikke medregnet. Det er pensionsformuen heller ikke, den er på svimlende 3100 mia. kr., mens den samlede nettoformue 'blot' er på 1700 mia. kr.
Det er sindssygt, at et meget lille mindretal i Danmark, og i hele verden, tjener og ejer så meget.
Det er fra den ene procent, at de nuværende magt og ulighedsforhold udgår. Den overklasse har i det kapitalistiske konkurrencesamfund magt pga. de produktionsmidler og anden kapital de ejer – deres penge køber dem yderligere indflydelse – og den blivende ulighed i ejerskabet af samfundet binder arbejderklassen, 'de 99%', til at tjene dem.
Udbredelsen af denne forståelse er måske Occupy bevægelsens største succes, for det peger på den fælles fjende, som milliarder af mennesker verden over har til fælles, og viser mod hvem og hvor, der skal tages fat for at skabe et socialt retfærdigt samfund: Socialisme.
Se også:
SAA 315: Hvem er overklassen?: Kapitalisternes pæne facade
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe