Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 316 – 13. januar 2012 – side 4

Regeringens første 100 dage

Håb om forandring eller ”business as usual”?

Jørn Andersen

Der er langt fra det håb om forandring, som mange troede de stemte på ved valget i september, til den praktiske politik, regeringen nu fører.

Ordet ”løftebrud” klæber så fast til SRSF-regeringens første 100 dage – ikke mindst takket være de borgerlige medier.

De borgerliges interesse i at pege på løftebrud er måske taktisk smart, men det er også hyklerisk: De borgerlige har haft 10 år, hvor de ikke selv har gjort noget ved sager som ventetid på hospitaler, overfyldte klasselokaler, dyrere busser og tog osv.

Men SRSF’s løftebrud er reelle – og langt de fleste af dem er til skade for ”de 99 procent”.

Kursskifte?

Håbet for de mange var naturligvis, at en ”rød” regering skulle markere et kursskifte: VKO’s forringelser skulle rulles tilbage, den sociale tryghed styrkes, klima og miljø oprustes og militæret nedrustes.

Efter regeringens første 100 dage er status, at der er kommet mindre forbedringer for små grupper af udsatte. Men for flertallet er det ”business as usual”.

Den absolut største enkelt-sag er, at SRSF nu bakker op om afskaffelsen af efterlønnen og forringelsen af dagpengene. Det har været et mål for de borgerlige i over 10 år at afskaffe efterlønnen – til skade for titusinder af S-SF-vælgere.

Krisen

Problemet for reformister i en tid med krise i kapitalismen er, at ikke kun De Radikale, men også S og SF vil gøre alt for at ”smøre” systemet. Forbedringer, der koster penge, må vente.

Fx: Selv om SRSF har lovet at gøre noget ved klimaforandringerne, så kommer der kun til at ske meget lidt, fordi det er ”for dyrt”. Omstilling til kollektiv trafik og renovering af bygninger kunne ellers skaffe titusindvis af arbejdspladser.

SRSF vil ikke lade de rige betale for krisen, fordi de tror det vil skade ”erhvervslivet”. Men de vil gerne lade os andre betale, fordi de ved, at vi er nødt til at tage det arbejde, der er.

Håbet

Hvis krisen bliver værre – og det tyder alt på – så vil vi komme til at opleve SRSF føre en politik, der er værre end VKO’s.

Også SRSF-regeringen er vores modstander. Det eneste håb om reel forandring er, at vi organiserer kolleger og medstuderende til kollektivt at sige Nej til krisepolitikken.

Palæstina

Udenrigsminister Søvndal undlod at stemme for Palæstinas optagelse i UNESCO, FN’s organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab. Søvndal ville hellere være sammen med USA og et par enkelte andre end med det overvældende flertal af lande, der stemte for optagelsen.

Trafik

Før valget snakkede S og SF om nedsættelse af taksterne i den kollektive trafik på 40 pct. ”Udskudt på ubestemt tid,” lød meldingen fra transportminister Henrik Dam Kristensen efter regeringen var dannet. Og i januar stiger taksterne i stedet med godt 3 pct.

Sundhed

I valgkampen lovede S og SF, at patienter højst skal vente 30 minutter på behandling på skadestuen. Det var der desværre heller ikke råd til.

Droppet er også gratis tandlægetjek for unge og fattige samt gratis sundhedstjek for folk, der fylder 40, 50 eller 60 år. Og flere lægeambulancer i yderområder, og ...

Skat

Millionærskat og bankskat bliver ikke til noget. Derimod fastholdes VKO’s topskattelettelser.

CIA-kommission

Det udvalg, der skulle undersøge de ulovlige CIA-overflyvninger i dansk luftrum, bliver ikke til noget.

Flere artikler fra nr. 316

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 1728 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside