Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 316 – 13. januar 2012 – side 13

Boganmeldelse: Overklasseliv

Fra landadel til magtelite og jetset

Christine Kyndi

I sin nye bog Overklasseliv undersøger journalisten Søren Jakobsen de 47 førende familier i den danske overklasse. Formålet med bogen er at ”belyse den danske overklasses betydning”, der ifølge forfatteren især er underspillet i det politiske og økonomiske liv.

Og det lyder jo meget lovende. Desværre holder bogen ikke rigtigt, hvad den lover.

47 familier

De 47 familier er udvalgt ud fra deres forbindelser til kongehuset – først og fremmest medtages familier der har haft ”venskabelige forbindelser” med kongehuset i mere end et par generationer. Men familier der på under 2 generationer, har udviklet en ”bredbåndsforbindelse” til kongehuset, tages også med.

Og selvom der ingen tvivl er om, at mange af dem der kommer hos de kongelige, også har stor magt i samfundet, kommer Søren Jakobsen bare aldrig rigtig videre end til, at fokusere på hvem der bliver inviteret med til hvis fester, hvem der er faddere for hvis børn, eller hvem der har hvilke titler.

Gennem bogen nævnes en masse navne på adelige (og også borgerlige) overklassefamilier, deres historier, interne magtkampe og deres forbindelser til kongehuset og forsøg på at komme tættere på de kongelige.

Det bliver aldrig rigtigt klart, hvad de mange opremsninger skal bruges til, og derfor er det svært at holde overblikket i fortællingen.

”Bag om magten”?

Nogle få gange i bogen tager Søren Jakobsen tilløb til at løfte en flig af sløret og gå dybere ned i overklassens politiske og økonomiske magt. Men det ender bare i vage antydninger eller korte konstateringer, før han springer videre til at fortælle om noget andet.

Bl.a. bruges der mindre end en halv side på at slå fast, at Mærsk flere gange har ”kortsluttet den politiske procedure” for at få sin vilje. Derefter fastslår forfatteren, at Mærsk-familien har mange penge, og er den største aktionær i Danske Bank. Hvad det har af betydning, får man aldrig at vide, for der springes staks videre til Mærsks mange dyre ejendomme, og til historien om hans (overklasse)-ven der hjælper børn og børnebørn med det juridiske.

Hvem er overklassen?

Søren Jakobsen skriver: ”et medlem af overklassen ved intuitivt, hvordan hun/han skal optræde – næsten hvor som helst. Det er indpodet fra barnsben. At være med i den rigtige overklasse er nemlig noget helt andet end at rykke op i den økonomiske overklasse.”

Og om bestyrelsesformanden i Mærsk siger han: ”Selvom formandskabet i Mærsk-koncernens bestyrelse er den mest betydningsfulde i dansk erhvervsliv, er posten ikke i sig selv en adgangsbillet til overklassen, fordi der kræves andet end mulighed for at udøve magt.” Det der beviste, at bestyrelsesformanden var blevet en del af overklassen er, ifølge Søren Jakobsen, at han begyndte at blive inviteret til kongelige fester.

Grotesk overforbrug

En af de gode sider ved bogen er, at overklassens groteske overforbrug udstilles. Fx Lego-familiens køb af jagtterræner for 200 mio. kr. Eller Sofie Kirk Kiær Kristensen (også fra Lego-familien) der under Legos krise i 2004-5, mens hundreder blev fyret, købte sit nye hjem: en plantage større end Dyrehaven i Jægersborg.

Der lod hun det gamle jagtslot rive ned, byggede en ny luksus bolig på ca. 2000 kvadratmeter og lod opføre sin egen dyrehave – indhegnet af 16 kilometer hegn der skal holde krondyrene inde.

Personlige relationer

Der lægges mere vægt på personlige relationer mellem folk i overklassen og adelen, end der gør på deres magt. Og da et tæt venskab med kongelige er indbegrebet af overklasse for Søren Jakobsen, lægges der specielt vægt på, hvem der omgås kongehuset.

Desværre betyder dette syn, på hvad overklassen er, at Søren Jakobsen aldrig rigtig får ”belyst” overklassens betydning.

Hvis man gerne vil have et detaljeret indblik i overklassens (specielt adelens) personlige forhold, er det en god bog at læse. Men hvis man vil forstå, hvilken magt overklassen har over samfundet, og hvordan de bruger den, skal man ikke regne med at finde svaret i denne bog.

Overklasseliv af Søren Jakobsen er udgivet på Informations Forlag.

Flere artikler fra nr. 316

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 3532 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside