Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 322 – 17. august 2012 – side 13

Anmeldelse

Sådan bygger DU op!

Jens F Andersen

Anmeldelse: TIME TO GET ORGANISED – Building the union in your workplace

En ny pjece af Paul McGarr er et must at læse for alle der ønsker at opbygge en kæmpende fagbevægelse.

Pjecen gennemgår alt fra hvordan man kan kæmpe for en ny kaffemaskine på arbejdspladsen, til hvordan man opbygger solidaritet med andre faggrupper, forholder sig til nazister på arbejdspladsen eller hvordan man forholder sig til fagbureaukratiet.

Pjecen er mere fokuseret på hvad man skal gøre i praksis end på at udrede lange teorier om fagforeningsarbejde.

Dette betyder dog ikke, at de socialistiske idealer er smidt væk til fordel for, at være pragmatisk, selvom debatten i danske medier nogle gange fremstiller de to som modsætninger.

Teori og praksis kan ikke adskilles, og det er derfor vigtigt, at denne pjece om fagforeningsarbejde er udkommet, da den både giver idéer til faglig opbygning her og nu på éns arbejdsplads, og samtidig ser forholder sig til samfundsproblematikker generelt.

Hovedpointen i pjecen er, at det er enkelt, men slidsomt arbejde at opbygge en kæmpende fagforening. Det er ikke noget som bare opstår ud af ingenting, hvis man lige kommer med et godt argument for det.

Det kræver, at man løbende og gennem længere tid har diskussioner med sine kolleger.

Det vil oftest være sådan, at man ikke kan vinde sine kolleger for generalstrejke med det samme, selvom man måske gerne ville. Det kræver, at man opbygger et fællesskab blandt sine kolleger, og at man vender fællesskabet til at forholde sig til forskellige spørgsmål og sætte handling bag ordene.

Man må starte derfra hvor folk er

Ofte vil man kunne starte med en underskriftindsamling, og efterhånden som man får et mere diskuterende fællesskab gå videre til mere vidtgående ting, som strejkestøttearbejde, sympatistrejke, osv.

En anden vigtig pointe i forhold til fagforeningsarbejde er, at man altid skal huske på, at fagforeningen er et fællesskab.

Når man laver noget fagforeningsarbejde, er det vigtigt, at man inddrager andre, så man ikke bare bliver ”hende/ham dér den vældig aktive”, men at man også gør andre aktive.

Det behøver ikke være noget stort, men det kan være at ligge referater fra fagforeningsmøderne rundt i folks dueslag, sende et brev, eller tage en snak med en kollega.

Hvis man er valgt som tillidsmand/-repræsentant, er det vigtigt, at man husker, at man kun er repræsentant, og at man derfor ikke handler på vegne af fællesskabet uden først at have det oppe på et møde. Det gælder om at give sine kolleger en følelse af, at deres mening er vigtig, da dette styrker fællesskabet.

De gamle slagord om, at fællesskab giver styrke, skal ikke kun være floskler brugt af venstrefløjsaktivister, men i stedet være en rettesnor for éns fagforeningsarbejde (og egentlig også for alt andet politisk arbejde).

Et fællesskab som har en fælles forståelse af hvorfor man gør, som man gør, er langt stærkere, end en tillidsmand som stiller mere radikale krav, men gør det alene.

Pjecen er på 28 sider, og er skrevet på et letforståeligt engelsk. De få timer det tager at læse den, er rigtigt godt givet ud.

Pjecen kan erhverves fra www.modstand.org og www.bookmarksbookshop.co.uk

Se også:
SAA 322: Vi skal blive ved med at fortælle hvad de rigtige fagforeninger står for

Flere artikler fra nr. 322

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Jens F Andersen

Siden er vist 1964 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside