Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 324 – 2. november 2012 – side 11

Afghanistan

Resultatet af 11 års krig

Afzal Khan Bangash

Kort efter 11. september 2001 invaderede USA Afghanistan, bl.a. med hjælp fra Danmark, og siden da har USA og NATO styrker ført krig i Afghanistan.

Først gjaldt det om at finde Osama bin Laden og svække al-Qaeda, siden handlede det om at skabe fred, stabilitet, menneskerettigheder og demokrati for det afghanske folk. Men det er nu klart for flertallet at tilstedeværelsen af vestlige tropper i landet ikke just har ført disse ting med sig, tværtimod.

I de følgende vil vi kort ridse den nuværende situation i Afghanistan op, og hvad den nu 11 år lange krig har medført af konsekvenser for den afghanske befolkning.

Demokrati

At kalde den styreform der i dag er til stede i Afghanistan et demokrati er mildest talt fantasifuldt. Det første præsidentvalg i 2004 havde godt nok en høj valgdeltagelse som udtryk for afghanernes begyndende håb om forandring, men dette håb blev hurtigt knust pga. den nye regerings korruption, inkompetence og mangel på kontrol.

Ved valgene i 2009 og 2010 så man lav valgdeltagelse, udbredt systemisk valgsnyd og vold. Ifølge Democracy Index, beskrives Afghanistan som et autoritært regime og har en placering på 180. pladsen ud af 182.

I forhold til korruption har Afghanistan en placering på 1,5 på Transparency International Corruption scale, svarende til den værste korruption af alle lande i Sydasien. Ifølge Malalai Joya, en afghansk kvindelig aktivist der har siddet i parlamentet i Afghanistan og fået utallige dødstrusler som følge, består 70% af parlamentet af krigsherrer og deres agenter. Et sådant illegitimt, autoritært og korrupt regime er svært at kalde et demokrati.

Menneskerettigheder

Der har været meget tale om krigens betydning for menneskerettigheder i Afghanistan, især kvinderettigheder. Spørgsmålet er dog om disse virkelig har forbedret sig efter invasionen.

I en rapport fra 2006 skriver Human Rights Watch, at de fleste afghanere nævner at de regionale krigsherrer, mange af hvilke blev bragt til magten af USA efter Talibanstyrets fald, er den største kilde til usikkerhed. I mange områder bruger krigsherrerne deres tropper til vilkårlige anholdelser, illegale tilbageholdninger, kidnapninger, tortur, mord, udenretslige drab på mistænkte kriminelle og voldtægt af kvinder, piger og drenge.

Den tanke, at menneskerettighederne har forbedret sig, forekommer dog helt meningsløs når man kigger på hvad de amerikanske tropper, som jo angiveligt er i landet for at implementere menneskerettighederne, foretager sig.

Amnesty International skrev i marts 2006 at tusinder af afghanere siden 2001 er blevet vilkårligt tilbageholdt uden forbindelse til omgivelserne og udsat for tortur og anden inhuman behandling eller straf af amerikanske tropper og bevæbnede grupper der agerer med amerikansk kontrol.

Taliban

I mange år holdt USA bombastisk fast i at man ikke forhandlede med Taliban. De var onde og grusomme og skulle bekæmpes. USA er nu, med deadline for kampstyrkernes exit af Afghanistan i 2014 i sigte, begyndt at forhandle med Taliban.

I december 2009 blev det anslået af det amerikanske militærs efterretningschef i Afghanistan at 33 ud af 34 provinser i landet har skygge-Taliban-administrationer med Taliban guvernører, dommere og selv en Taliban politistyrke på nogle områder.

Det er altså klart at Taliban selv efter 11 års krig mod de mest avancerede militære magter i verden, stadig har en stor indflydelse og magt i landet.

De vestlige tropper opholder sig hovedsageligt i deres baser og har kun de store byer under kontrol. Som en politichef svarede da han blev spurgt hvad han og hans mænd ville gøre når koalitionens kampstyrker forlader Afghanistan i 2014; ”Vi vil gøre, hvad alle i sikkerhedsstyrkerne vil gøre, smide vores uniformer og stikke af. Vi vil ikke være i stand til at stoppe oprørerne.”.Hvis Taliban alligevel kommer til magten igen efter 2014, hvad har de sidste 11 års krig så nyttet?

Tropperne ud

Denne korte oversigt over nogle af de konsekvenser, som den vestlige intervention i Afghanistan har ført med sig, burde give et indtryk af hvor nyttesløs krigen er, og den undertrykkelse og de tab som den har forårsaget. Dette er da også gået op for flertallet af befolkningen i de vestlige lande, som nu, efter et årti med krig, er trætte af krigen og støtter en tilbagetrækning af tropperne.

Vigtigst af alt er dog hvad de folk som bor i det land hvor vi har tropper, altså afghanerne, mener. Meningsmålinger viser at et flertal af afghanere vil have at de udenlandske tropper forlader landet. Det burde være begrundelse nok i sig selv for at trække dem ud.

Afzal Khan Bangash er aktiv i Nej Til Krig – www.nejtilkrig.dk

Se også:
SAA 324: ”Irak-sagen”
SAA 324: Fredsfestival Århus, 26.10.2012

Flere artikler fra nr. 324

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Afzal Khan Bangash

Siden er vist 2123 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside