Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 324 – 2. november 2012 – side 11

”Irak-sagen”

Peter Schjerning

Tirsdag den 18. oktober kunne man på Ekstra Bladets hjemmeside se en video af irakiske sikkerhedsstyrker, der slår og sparker tilbageholdte civile irakere.

Tilbage i november 2004 under den såkaldte Operation Green Desert filmede danske soldater nemlig disse overgreb, og nu næsten otte år efter har den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard valgt at stå frem og offentliggøre optagelserne.

Derefter rullede lavinen i det der blev døbt ”Irak-sagen” af dagspressen, og som nu officielt indgår i – den af regeringen – nedsatte Irak Kommission. Kommissionen har frem til 2017 til at undersøge grundlaget for Irak krigen og fangemishandlinger, i både Irak og Afghanistan.

Selv hævder Kærgaard, at han fremviste videoen for bataljonschef, oberst John Dalby, hvilket understøttes af reserveofficer og tolk Jamal Hammoud, der hævder at have stået ved siden af. Dalby nægter fortsat. Kærgaard burde have stået frem med videoen før, hvilket han også selv indrømmer. For den kunne have fået alvorlige konsekvenser, havde den været offentliggjort før. Ikke mindst for de irakere, der har lagt sag an mod den danske stat, efter netop at have været anholdt og mishandlet i forbindelse med med operationen.

”Ved du godt, hvad det her vil betyde?” var Dalbys egne ord, da han så videoen, ifølge Kærgaard. Kontrafaktisk kunne man formode det ville betyde om ikke enden på det danske Irak-mission, så i hvert fald alvorlige konsekvenser for forsvarsministeren og VKO-flertallet og yderligere utilfredshed i befolkningen.

Fangemishandlinger er en blandt mange betændte sager for Forsvarsministeriet. Tidligere var det bl.a. udlevering af krigsfanger til afghanske myndigheder, der indtil for nyligt blev indstillet, men som Forsvarsminister Nick Hækkerup nu har genetableret, under påskud af at briterne har gjort det samme.

Derudover har der været adskillelige andre sager, der hviler på whistleblower afsløringer, som man har på mange danske arbejdspladser, men som man ikke vil indføre i forsvaret. Demokratisering af de lande Danmark er i krig med, er officielt øverst på dagsordenen i indsatsen, men overskygges efterhånden af usagte forbrydelser, og at demokratisering ikke kan ske gennem de metoder, der anvendes.

(foto Mette Kramer Kristensen)

Se også:
SAA 324: Afghanistan: Resultatet af 11 års krig
SAA 324: Fredsfestival Århus, 26.10.2012

Flere artikler fra nr. 324

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Peter Schjerning

Siden er vist 1758 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside