Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 325 – 14. december 2012 – side 2

Fritz Schur: “Vi har ikke været hårdhændede. Det har været livets realiteter”

Anders Bæk Simonsen

Således svarede bestyrelsesformanden for SAS, Fritz Schur, på kritikken af de ufine forhandlingsmetoder som blev brugt overfor medarbejdernes forhandlere, da SAS fremtid skulle “sikres” i slutningen af november måned.

Og man må tro på hvad Fritz Schur siger, for vi har her at gøre med en mand, der ved sit om livets sande realiteter. Han ved, at for blive en succes og “uhyre velhavende”, som han har omtalt sig selv, er det vigtigt at kende de rigtige mennesker. På den måde kan man nemlig vise sig som kvalificeret til de rigtige fede poster.

Alt imens det ifølge chefredaktør for Jyllands-Posten, Steen Rosenbak, bare må konstateres – uden at ville spekulere i hvorfor – at det er generelt sværere at få folk til at udtale sig om Fritz Schur.

Netværkskonge

Denne uofficielle “netværkskonge”, som den liberale blogger Jarl Cordua navngav ham i en portrætartikel i 2006, er en af de mest benyttede bestyrelsesformænd her til lands – både i private og statslige selskaber.

Han besidder ifølge Cordua et netværk der er så stærkt og finmasket, at det kun overgås af Danmarks absolut rigeste og nu afdøde Mærsk Mc-Kinney Møller.

Ifølge Corduas artikel, afholder han private, men fornemme månedlige selskaber, hvor toppen af erhvervslivet, politikere og kendisser inviteres til middagsselskab med efterfølgende “dansant”. I løbet af et år deltager 2500 indflydelsesrige personer således i hans forskellige selskaber.

I dag er han bestyrelsesformand i tre statslige selskaber (SAS, DONG og Postnord), der i alt beskæftiger over 60.000 ansatte og har en årlig omsætning på over 125 mia. kroner.

Derudover er han gode venner med kongehuset, han er nære venner med nuværende NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, er netop i år afgået som formand for Den Liberale Erhvervsklub, der samler penge ind til Venstre, og endelig er han med i det loge-agtige netværk VL – (Virksomhedsleder) grupperne.

De tunge poster og stærke netværk burde gøre ham til en interessant personlighed for offentligheden. Alligevel har der været en vis tilbageholdenhed i pressen, når det har handlet om Fritz Schur.

Fik sin SAS post af Venstre

For nylig bragte journalisternes fagblad “Journalisten” en artikel (“Fritz Schur vs. Pressen”), hvor der tegnes et billede af en person, der mingler med pressens top, men sætter ind, hvis der er artikler der går ham mod – med det resultat at journalister eller eksperter ofte “dæmper tonen”.

Artiklen fra Journalisten bringer flere eksempler på, at medierne er påpasselige og tager store hensyn til Fritz Schur. De er bl.a. påpasselige fordi, de ikke vil risikere at blive truet med juridisk efterspil på baggrund af udtalelser.

En yndet strategi som bl.a. ramte socialdemokraternes Magnus Heunicke, efter han i et radioprogram i 2009 sagde, at det var den daværende (VK) regering der havde udpeget Fritz Schur til SAS bestyrelsen – altså den samme mand som var pengeindsamler for Venstre. Dermed brød regeringen og SAS med principperne om, at bestyrelsesmedlemmerne enten vælges ved en årlig generalforsamling eller udpeges af SAS' danske ledelse.

I en skriftlig henvendelse til Mogens Lykketoft (S), skrev Fritz Schur, at hans egne og eksterne advokater mener, at man kan “angribe Magnus Heunicke på flere måder – sandsynligvis også strafferetsligt og ikke bare civilretsligt”.

Men meget tyder på, at Heunicke har ret i sin påstand. I hvert fald har han trods truslerne aldrig trukket sit udsagn tilbage, og Fritz Schur har heller aldrig lagt sag an.

Yderligere bekræfter tidligere trafikminister Jakob Buksti (S) i en ny bog om Fritz Schur (“Kammerherrens nye klæder”), at Fritz Schur i virkeligheden blev udpeget af Venstre. Et udsagn med vægt, da det var Buksti der officielt udpegede Fritz Schur til SAS’s bestyrelsen.

Af denne bog fremgår det også, at han i hans tre bedst indtjenende selskaber siden 1995 blot har betalt 7,7 procent i virksomhedsskat, altså langt under de 25-34 procent, der har været gældende for denne periode. For at undgå at betale så meget i skat, havde han bl.a. den forhenværende konservative skatteminister, Isi Foighel, ansat til at hjælpe sig.

Fritz Schur overvejer nu sammen med sine advokater, om man skal køre injuriesag mod bogen.

Livets realiteter for os andre

Imens livets sande realiteter for Fritz Schur handler om, at de rigtige forbindelser giver mere magt, flere penge og større indflydelse, er livets realiteter for os andre, at han med de poster og netværk har været med til at skubbe på, for at de statslige virksomheder trimmes og markedsliggøres, for i sidste ende at kunne sælges til private virksomheder – i modstrid med almindelige menneskers interesser.

Månedens overklasseløg

Se også:
SAA 325: SAS: Et siciliansk tilbud
SAA 325: Anmeldelse: Det danske klassesamfund: Blinkende advarselslamper

Flere artikler i serien Hvem er overklassen?

Flere artikler fra nr. 325

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 1712 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside