Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 328 – 16. april 2013 – side 14

Gas og penge – eller rent vand?

Inchka de Muiter

I Skifergas Nej Tak arbejder vi på at få skifergasudvinding forbudt i Danmark, ligesom det er det i bl.a. Frankrig og Bulgarien. I sidste ende er det et spørgsmål om hvilke fremtidige ressourcer, vi prioriterer. For hvad skal vi gøre uden vand?

Prøveboringslicenser

I 2010 gav den daværende klima- og energiminister Lykke Friis (Venstre) to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark, én i Nordjylland (i landsbyen Brønden i Frederikshavn Kommune) og én i Nordsjælland på et endnu ukendt sted. 80% af disse licenser gik til det franske multinationale olie- og gasselskab Total E&P, og de øvrige 20% er ejet af Nordsøfonden, som er den danske stats olie- og gasselskab.

Meningen med prøveboringen er, at få en kerneprøve op fra undergrunden, som så skal analyseres. Efterfølgende skal der muligvis foretages en produktionstest, dvs. en egentlig skifergasboring.

Hydraulisk frakturering og forureningsfare

Skifergas udvindes ved en metode kaldet ‘hydraulisk frakturering’. En blanding af vand, kemikalier og sand bliver pumpet ned under høj tryk (i tilfældet i Brønden i 4 kilometers dybde). Undergrunden revner og gassen frigives. I USA, hvor man har lavet kommerciel skifergasudvinding – eller det såkaldte ‘fracking’ – i ca. 15 år, er der dokumenteret mange tilfælde af forurening af grundvand med gas og kemikalier. Det vises bl.a. i dokumentarfilmen ‘Gasland’.

Alunskiferlagene, som er de lag, hvor skifergassen forefindes, er meget uranholdige, dvs, at spildevandet og grundvandet også kan smittes med radioaktivitet i høje doser.

Vi har faktisk fundet en rapport fra 1997, hvor 3 geologer beretter, at den skandinaviske sortskifer er den mest uranholdige i verden, så risikoen for radioaktiv “smitte” er ikke uvæsentlig! Der er også påvist mindre jordskælv i forbindelse med skifergasudvinding.

Der bruges utrolige mængder vand til hver eneste ‘fracking’ – rent grundvand der så blandes op med en cocktail af kemikalier. Hvis man så tænker på, at det foregår på globalt plan, kan man godt blive bekymret for hvor meget rent vand, der egentlig vil være tilbage når skifergassen er udvundet.

Skifergas er oven i købet et fossilt brændsel, og var det ikke også meningen, at vi skulle til at gå en anden vej? Hvorfor skal vi lige pludselig investere i en helt ny fossil industri, med tusindvis af borebrønde på land i vores smukke landskaber?

Planerne udskudt – sejr for aktivisterne

Total manglede at få de sidste tilladelser, en såkaldt landzonetilladelse, som Frederikshavn Byråd skulle tage stilling til på et byrådsmøde den 27. februar. Skifergas Nej Tak var tilstede og afleverede 6000 underskrifter mod prøveboringen i Dybvad til Frederikshavns borgmester, Lars Møller (Venstre).

Der blev også afholdt en demonstration med ca. 80 mennesker foran byrådssalen i timerne op til mødet, og samtidig var der en støttedemonstration på Rådhuspladsen i København, hvor mellem 50 og 80 mennesker samledes.

Det viste sig, at mange lokalpolitikere i Frederikshavn var blevet bekymrede for risici ved en eventuel skifergasudvinding, og de turde ikke give landzonetilladelsen, kun baseret på en VVM-screening (Vurdering af Virkninger på Miljøet), som er en indledende vurdering af mulige miljøpåvirkninger. De stemte for (21 for, 9 imod, og 1 blank), at projektet skal igennem en fuld VVM før det kan gå i gang.

Det var en stor sejr for os aktivister! Vi har vundet tid. Hvor meget tid er endnu usikkert, men måske helt op til et år. Den tid vil vi bruge til at fortsætte vores oplysningskampagne.

Vær med!

Vi holder løbende aktivistmøder. Interesserede er meget velkomne til at ringe til mig på 28331411.

Der er også mange andre små og store organisationer, der laver oplysningsarbejde omkring problematikken. Bl.a. organiserer Frederikssund Klimaforening et folkemøde, lørdag den 11. maj fra 14 til 17, efterfulgt af debatcafé, i Klaverfabrikken, Fredensvej 12A, i Hillerød. Entré 50kr.

Se mere på: www.skifergasnejtak.dk

Foto: Mette Kramer Kristensen

Se også:
SAA 328: Kompleksiteten

Flere artikler fra nr. 328

Flere numre fra 2013

Se flere artikler om emnet:
Energi

Se flere artikler af forfatter:
Inchka de Muiter

Siden er vist 1987 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside