Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 331 – 22. august 2013 – side 4

Krigen mod terror

Imperialisme i det 21. århundrede

Lene Junker

Som resultat af 11. september 2001 og den efterfølgende krig mod terror, gik Danmark med Poul Nyrups ord og Anders Foghs bevidste indsats ”med USA hele vejen”. Først Afghanistan, siden i Irak og Libyen.

Resultatet af krigene er, at der er installeret nye regimer, som er afhængige af Vestens (USA og NATO) militære magt og penge. De tillader Vesten permanente baser, våbensalg og lukrative kontrakter til vestlige selskaber.

Desværre for det store flertal af overlevende afghanere, irakere og libyere, så er de på alle måder dårligere stillet end før krigene.

Ingen af krigens officielle mål er opnået

Terrortruslen er vokset og Al-Qaedas netværk forgrener sig ud i verden.
Taliban, som aldrig har haft ambitioner uden for Afghanistan, er langt stærkere i dag. USA og NATO har bevæbnet og støttet krigsherrerne i Nord. Opiumdyrkningen slår alle rekorder – ligesom korruption, fattigdom, antallet af flygtninge og kvinders selvmordsrate.

I snart 12 år er Taliban blevet omtalt som Ondskaben selv, der med Per Stig Møllers ord ”skal behandles som dræbersnegle”.

Fra dag ét kunne USA og NATO have forhandlet med Taliban. I dag, 12 år efter, er de tvunget til at forhandle med dem for at få en ”ærefuld exit” fra Afghanistan og sikre sig permanente baser mv.

Fra dag ét var de fleste afghanere faktisk positive over for USA og NATO, men de var blot  tiltænkt rollen som statister i USA og NATO´s geopolitiske magtspil og kamp om adgang til regionens naturressourcer.

Krigstrommerne buldrer stadig

I starten af det 21. århundrede var USA den ubestridt stærkeste militære magt, men med en vigende økonomisk magt. Krigen mod terror skulle booste USA´s magt globalt, men nederlagene i Irak og Afghanistan har svækket USA yderligere.
Det har givet langt større spillerum til regionale stormagter, samtidig med at den økonomiske verdenskrise siden 2008 har skærpet den globale økonomiske og militære konkurrence.

Det er i dén ramme, vi skal forstå krigen i Mali, forslag om militær indgriben i Syren eller Iran.

Over hele verden forbereder magthaverne og militærindustrien sig på de kommende krige.

Dansk imperialisme fortsætter

Med forsvarsforliget fra 2011 fortsætter alle partier fra SF til DF denne militaristiske udenrigspolitik. Der afsættes penge til nye kampfly, kamphelikoptere og droner.

Trods modvilje mod at diskutere erfaringerne fra de tre foregående krige, ser forsvarsforligspartierne til gengæld meget velvilligt på mulighederne for at deltage i nye.

Vi skal gøre modstand mod den hjemlige oprustning, nye våbenkøb og kommende krigseventyr. I stedet skal man bruge pengene på velfærd og grønne job herhjemme og på global social retfærdighed.

Se også:
SAA 331: Afghanistankrigen – den katastrofale krig
SAA 331: Interview: En soldat sprang fra

Flere artikler fra nr. 331

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 2616 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside