Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 331 – 22. august 2013 – side 8

Egypten

Tidslinje: En revolution undervejs

Anders Bæk Simonsen

I mere end et årti har de egyptiske masser demonstreret på gaderne og
strejket på deres arbejdspladser. Demonstrationer mod regimet og
strejker for sociale rettigheder og økonomiske krav går igen. Her er et
udpluk af nogle af de vigtigste protester op til revolutionen.

September 2000. Solidaritets demonstrationer for Palæstina:Massedemonstrationer breder sig, organiseret af folkeskoleelever og universitetsstuderende.

Den 20. Marts 2003. Anti-krigsdemonstrationer mod invasionen af Irak: Demonstration på Tahrir Pladsen tiltrækker 40.000 mennesker, der besætter pladsen i 24 timer.

Den 7.  December 2006. Strejkebevægelsen antændes i Mahalla:  21.000 arbejdere på Egyptens største, og statsejede, tekstilfabrik går i strejke. Det lykkes arbejderne efter en 3 dage lang ”sit-in” besættelse af fabrikken at gennemtvinge deres krav til staten. En strejkebølge breder sig ud i landet, selv til brancher hvor det er ulovligt at strejke.

September 2007. Den anden massestrejke udspringer igen fra Mahalla: Samme tekstilfabrik besættes atter, da regeringen ikke har efterkommet kravene. Igen spreder strejkerne sig til en lang række brancher, og arbejdernes egne strejkekomitéer udfordrer de statslige fagforeningernes lederskab.

December 2007. Skatteopkrævernes strejker og sit-ins fører til den første uafhængige fagforening: En 3 måneder lang strejke for højere løn og en 11 dage lang sit-in med 10.000 deltagere foran Finansministeriet sejrer, og Egyptens første frie og ikke-statslige fagforening dannes.

2008 Den egyptiske intifada:Der indkaldes til generalstrejke på kravet om ny mindsteløn. Unge aktivister opfordrer til civil ulydighed mod Mubaraks regime, som omvendt truer med at slå protesterne ned. I Mahalla tvinges arbejderne på arbejde, hvilket udvikler sig til 4 dages gadekampe med politiet.  

Fra 1998 indtil revolutionen begynder d. 25.februar 2011: Deltagelse af millioner af arbejdere i mere end 4000 strejker, sit-ins og andre kollektive aktioner i den største og mest vedholdende sociale bevægelse i Egypten siden kampen for at smide briterne ud efter 2. Verdenskrig. I det første kvartal af 2013 registreredes der mere end 2400 strejker og protester.

Se også:
SAA 331: Den egyptiske revolution: Militærregimet står nu blodigt og nøgent tilbage
SAA 331: Udtalelse fra de egyptiske Revolutionære Socialister om massakren i Cairo: Ned med militærstyret! Ned med Al-Sisi, lederen af kontrarevolutionen!

Flere artikler fra nr. 331

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 1550 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside