Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 331 – 29. september 2013 (Kun online)

Antifascisme i Skotland

Ind i moskéer og fagforeninger!

Christine Kyndi + Bo Nielsen

Socialistisk Arbejderavis har mødt Ayesha Saleem, en 39-årig aktivist fra Edinburgh, til en snak om antifascistisk arbejde i Unite Against Fascism, hvor hun er aktiv.

Unite Against Fascism har forbundet deres antifascistiske kamp med kampen mod krisepolitikken og har formået at føre kampen ind i moskéerne og det  muslimske lokalsamfund.

Ayesha er desuden aktiv i Socialist Workers Party og i kampagner mod krisepolitikken, bl.a. kampagnen mod Bedroom Tax – en ny boligbeskatning, som især kommer til at ramme de fattigste hårdt.

Kampen mod krisepolitikken

Under krisen prøver magthaverne og medierne at skyde skylden for fx arbejdsløshed over på østeuropæiske arbejdere, det giver grobund for det alleryderste højre, som også bruger samme argumenter.

I England talte Gordon Brown, premiereminister for Labour, om “engelske jobs til engelske arbejdere”, et slogan som nazisterne også bruger. Vi spørger Ayesha, hvordan Unite Against Fascism forholder sig til det problem.

David Cameron gør nogle minoriteter til syndebukke: de kommer her og tager boligerne, arbejdet og ødelægger vores kultur, vi har ikke råd til dem og vi bliver nødt til at indføre kontrol, siger han.

De prøver at få den slags argumenter til at lyde logiske, men det er de ikke. Vi har argumenteret for at de ikke skal bruge så mange penge på Trident osv. De penge kunne bruges til uddannelse og at bygge boliger.

Hvorfor er det at de redder bankerne når krisen kommer, og får arbejderklassen til at betale med lønstop og angreb på fagforeningerne? Hvorfor bygger de ikke ordentlige boliger til arbejderklassen?

Labour har overgivet sig til de konservatives racisme, de overtager de racistiske idéer og alle de store partier i parlamentarisk politik bruger racismen. De har overtaget idéen om at man bliver nødt til at hetze muslimer eller immigranter.

Hvis man er meget fattig og ikke har kontrol med sit liv, og ikke hører andre  slags argumenter kan man overtage racistiske idéer fra medierne og fra de folk som fremmer dem.

Unite Against Fascism har en pjece, “Immigration: myterne de spreder for at splitte os”, og vi bruger den i Bedroom Tax kampagnen og i anti-nedskærings kampagner som et værktøj til uddannelse og også for at bekæmpe de racistiske idéer som folk kan blive tiltrukket af som følge af de forhold der er under kapitalismen.

Som socialister har vi en klar anti-racistisk og anti-fascistisk holdning, og vi tager også de argumenter med ind i fagforeningerne.

Det gjorde vi for eksempel da STUC (Scotland Trade Union Conference) havde en konference i Edinburgh om Bedroom Tax, hvor vi medbragte vores pjecer om immigration, kamp mod nedskæringer osv.

Samarbejde med muslimer

Vi har haft et godt samarbejde med det lokale muslimske samfund.

Vi organiserede et møde i moskéen, og for nylig har vi også forsvaret moskéerne imod fascister som dukkede op ude foran.

Vi har haft en god diskussion med folk fra moskéerne om hvordan man bekæmper racisme og fascisme – som er et voksende fænomen i Europa, og har grobund til at vokse efter mordet på en engelsk eks-soldat for nyligt.

Det er altafgørende, at muslimer er en del af kampen imod fascisme og deltager i demonstrationer.

Der er ældre folk i moskéerne med en konservativ indstilling, og de lytter til politiet når de siger at de ikke skal deltage i demonstrationer, så bliver de bange og har ikke selvtillid nok til at gå ud selv.

Så vi har brug for en intervention, vi skal prøve at organisere omkring det så de får selvtilliden til at komme ud og kæmpe selv.

Vi har også samarbejdet med forskellige trossamfund: folk fra synagogen, en lokal præst fra en kirke, vi samarbejdede med forskellige multi-tro organisationer [organisationer som forsøger at bringe folk fra forskellige trosretninger sammen for at lave kampagner for tolerance, red.], og vi havde også en muslimsk kvinde som går med hijab fra moskéen som er i The Muslim Women’s Association som spillede en vigtig rolle i at organisere og få Unite Against Fascism ind i moskéerne.

Flere artikler fra nr. 331

Flere numre fra 2013

Se flere artikler om emnet:
Skotland

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi
Bo Nielsen

Siden er vist 1426 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside