Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 333 – 24. november 2013 (Kun online)

Danskernes Parti og kommunalvalget

Nederlag til nazistisk valgoffensiv

Christine Kyndi + Jesper Juul Mikkelsen

Kommunalvalget endte med pinligt få stemmer til Danskernes Parti, de blev udstillet som svage og isolerede.

Men kampen stopper ikke her: Danskernes Parti vil fortsætte opbygningen. Vi skal fortsætte den kampagne vi opstartede under kommunalvalget for at sikre, at Danskernes Parti bliver revet op med rode og mister al mulighed for vækst.

I denne valgkamp har vi set den største nazistiske valgoffensiv siden 2. verdenskrig – med det 2½ år gamle Danskernes Parti (DP), anført af Daniel Carlsen, i spidsen.

Daniel Carlsen i nazi-uniform før han ændrede strategi og skiftede hagekors ud med slips og jakkesæt.

Danskernes Parti er et udsplit fra Danmarks NationalSocialistiske Bevægelse (DNSB) – traditionelle Hitler-nazister med 30’ernes nazistiske partier som forbillede.

Daniel Carlsen og den gruppe ledende DNSB’ere omkring ham som brød ud for at stifte DP var alle fuldstændig klare på hvorfor de splittede. Det var ikke fordi de havde skiftet politisk holdning, men ud fra taktiske overvejelser om at flere kunne tiltrækkes til nazistisk politik hvis man pakkede retorikken lidt ind og gemte hagekorsene væk. Det var også det de fortalte til medierne.

Danskernes Parti har helt fra opstarten af satset massivt på dette kommunalvalg. En aktiv kommunalvalgkamp skulle være deres mulighed for at få en platform til at sprede deres argumenter og tiltrække flere til deres nazi-organisation.

Derudover var planen også at det at deltage i kommunalvalgkampen og den politiske debat ligesom de andre partier ville være med til at legitimere dem som et “normalt” parti.

Forsøg på rov hos Dansk Folkeparti

Specielt har Danskernes Parti forsøgt at gå på rov hos DF.

De har haft en tilstedeværelse ved nogle af DFs store møder, hvor de har delt materialer ud, der beskylder DF for at være for bløde og opfordrer til at gå med i Danskernes Parti.

I Ekstra Bladet har Daniel Carlsen beskrevet, hvordan DP helt bevidst har været mest aktive i kommunalvalgkampen i de områder og kommuner, hvor DF står stærkest. Og så har DP også valgt at køre kampagner på nogle af de samme temaer som DF.

Nu når kommunalvalget er overstået og stemmerne er talt op må man sige, at det som var Danskernes Partis store satsning er mislykkedes. Og hurra for det!

Det er ikke lykkedes Danskernes Parti at bryde igennem, og det er ikke lykkedes dem at gøre indhug i DFs stemmer.

Fiasko

I København fik Danskernes Parti kun 397 stemmer – og fik dermed baghjul af bl.a. Dovne Robert.

I Århus fik de 551 stemmer, ikke ligefrem imponerende når “Århus imod moskeen” (racistisk initiativ, der opstillede til kommunalvalget i 2005) fik 2027 stemmer!

I Hjørring, Sønderborg og Fredericia fik Danskernes Parti også kun meget få stemmer, og i de 4 regioner, hvor de stillede op, fik de sammenlagt 5500 stemmer (se faktaboks nederst).

Antifascistisk benspænd

Det er hårdt at være nazist. Det sørger den anti-fascistiske modstand og de anti-nazistiske kampagner, der har været kørt op til kommunalvalget, for.

Danskernes Partis kandidater fra Fredericia, Christina Palmer og Morten Schjetne, skrev på deres facebook-profiler dagen efter valget:

“Som nyt parti har det været svært at komme igennem med vores kommunale mærkesager og dagsordenen er blevet stærkt præget af den massive modstand mod partiets personer.”

Dette citat er vigtigt at huske på. Her siger nazisterne det med egne ord: det hjælper at føre kampagner mod dem.

Reklame for nazisterne?

Nogle – desværre også i Enhedslisten – har fremført det argument at nazisterne skal ties ihjel. De siger de antinazistiske kampagner har været med til at reklamere for Danskernes Parti.

Daniel Carlsen har også selv kørt i samme spor: han har flere gange takket antifascisterne for deres hjælp med at opreklamere Danskernes Parti. I Nationaldemokraten, DPs uofficielle netavis, skriver de: “Hvad end ikke valgkampens største budget kunne havde givet i opmærksomhed og kendskab til partiet, har udemokratiske og dansk-fjendtlige kredse sørget for – uden beregning!”

Daniel Carlsen er smart – han har forsøgt at slå en kile ind i en allerede eksisterende splittelse i venstrefløjen, mellem dem der mener at fascisterne skal ties ihjel, og dermed isolere dem der mener at man skal lave modstand mod nazisterne.

Men på trods af splittelsen i venstrefløjen så er det lykkedes at føre en effektiv kampagne mod Danskernes Parti – en kampagne, som efter vores vurdering (og også nazisternes egen vurdering) har været med til at give dem et stort nederlag.

Kampagnen begynder at rulle

Da det blev klart at Danskernes Parti ville opstille til dette kommunalvalg begyndte antifascister med det samme at forberede kampagner.

Blandt dem kan nævnes “Ingen nazister i vores byråd” og Racismefri By. Disse kampagner samlede aktivister rundt om i landet til anti-facistiske aktiviteter.

Der var bl.a. larmedemo i Århus den 1. november som tvang Danskernes Parti til at aflyse deres offentlige vælgermøde, og der var protest i Odense mod at 4 små nazistiske partier deltog i valgdebat hos TV2-Fyn.

Disse protester og den gennerelle antifascistiske aktivitet under valgkampen var med til at inspirere Enhedsliste-kandidater til at boykotte valgmøder hvor Danskernes Parti var med.

Balladen om Cecilie Roed Schultzs (Enhedsliste-kandidat i Fredericia) boykot af et valgmøde, hvor DP var med, resulterede i at flere politikere, bl.a. fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, også valgte at boykotte møder med DP.

Det mest oplivende billede på kampagnen mod Danskernes Parti var, da Daniel Carlsen blev omringet af vrede gymnasie-elever på en mislykket charme-offensiv på Fredericia gymnasium.

Og sidst men ikke mindst betød alle disse aktiviteter, at Ekstra Bladet kørte en to dages kampagne mod Danskernes Parti weekenden inden kommunalvalget. Der udstillede de DP som nazister og sammenlignede Daniel Carlsen med Breivik.

Kampen fortsætter!

Dette kommunalvalg har udstillet at Danskernes Parti stadig er et lille parti, at de ikke har formået at tiltrække folk rundt om deres projekt på trods af en aktiv og professionel valgkamp med et stort valgbudget. De har både fundet penge til biografreklamer, reklamer på bus, 100.000 løbesedler (efter eget udsagn) og klistermærker i massive mængder.

Derudover har de været inviteret til en del valgdebatter og faktisk også fået taletid i medierne.

Men på trods af det har Danskernes Parti fået meget få stemmer. De har kort og godt lidt et nederlag. Den antifacistikse modstand har sat dem tilbage – men de vil forsætte organiseringen.

Der er i dag grobund for at nazisterme kan vokse. Krisen og arbejdsløsheden skaber frustrationerne, og mainstream politikernes og mediernes racisme er med til at bane vejen for nazisternes svar. Danskernes Parti har fx ført kampagne for “dansk arbejde til danske hænder”. Danskernes Parti følger samme “stuerenheds”-strategi som har tilladt andre nazistiske partier i Europa at vokse.

Danskernes Parti kommer med falske svar på virkelige problemer. For at bekæmpe nazismen og racismen bør venstrefløjen derfor også gå i offenciven og komme med socialistiske og systembrydende svar på de problemer arbejderklassen står overfor – nedskæringer, arbejdsløshed osv.

DPs lave stemmetal viser at de stadig er svage og isolerede fra langt, langt størstedelen af befolkningen. Men spørgsmålet er hvilke rødder deres organisation har været i stand til at slå?

Danskernes Partis nedlag er en antifascistisk sejr. Vi har givet Danskernes Parti et knæk – men deres valgnederlag er ikke nok til at stoppe dem. Vi skal bruge den antifascistiske sejr til at komme i offensiven og rykke Danskernes Parti op med rode.

Danskernes Parti skal mødes med massiv modstand hver gang og i hvert område hvor de stikker hovedet frem. På den måde kan vi komme fra deres valgnederlag til deres endeligt!

Fakta: Så få stemmer fik Danskernes Parti

Kommunalt

København: 397 stemmer (0,1 %)
Århus: 551 stemmer (0,3 %)
Hjørring: 57 stemmer (0,2 %)
Sønderborg: 122 stemmer (0,3 %)
Fredericia: 168 stemmer (0,6 %).

I alt: 1295 stemmer kommunalt

Regionalt

Region Hovedstaden: 1419 stemmer (0,2 %)
Region Midtjylland: 1807 stemmer (0,3 %)
Region Syddanmark: 1513 stemmer (0,2 %)
Region Nordjylland: 750 stemmer (0,2 %)

I alt: 5489 stemmer regionalt

Se også:
SAA 333: Kommunalvalg under krisen: Flot fremgang til Enhedslisten

Flere artikler fra nr. 333

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 4386 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside